Vanaf volgend jaar cum laude voor scholieren

Middelbare scholieren op de mavo, havo en vwo kunnen vanaf komend schooljaar slagen met de vermelding ‘cum laude’. De ministerraad heeft vanmiddag ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD). Daarvoor moeten ze slagen met een gemiddelde van een 8,0 of hoger.

Een leerlinge is geslaagd voor haar vmbo-t-diploma en hangt om het te vieren de vlag uit met daaraan traditioneel haar rugzak bevestigd.
Een leerlinge is geslaagd voor haar vmbo-t-diploma en hangt om het te vieren de vlag uit met daaraan traditioneel haar rugzak bevestigd. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Middelbare scholieren op de mavo, havo en vwo kunnen vanaf komend schooljaar slagen met de vermelding ‘cum laude’. De ministerraad heeft vanmiddag ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD). Daarvoor moeten ze slagen met een gemiddelde van een 8,0 of hoger.

Het plan stond al sinds vorig jaar op de agenda, vanmiddag stemde het kabinet in met het wetsvoorstel. De staatssecretaris wil zo toptalent “meer aandacht geven”. Ook moet het de beste leerlingen van de klas uitdagen om nog beter te presteren. Dekker zei vorig jaar dat leerlingen zich in de klas vervelen en onder hun kunnen presteren.

Vermeldingen als cum laude, magna cum laude en summa cum laude worden gebruikt bij universitaire diploma’s, op sommige hogescholen en bij gymnasia. Wel verschillen de voorwaarden doorgaans per onderwijsinstelling.

Tegen de ‘zesjescultuur’

Dekker hoopt met de vermelding de ‘zesjescultuur’ in het voortgezet onderwijs te doorbreken:

“Ik vind het belangrijk dat we leerlingen die heel hard hun best doen en hele goede cijfers laten zien, daarvoor ook belonen. Nu is het toch vaak zo dat je gezien wordt als een soort nerd of een uitslover. Ik vind dat gek. We moeten wat trotser zijn op onze toptalenten.”

Waarschijnlijk halen enkele duizenden leerlingen jaarlijks de cum laude-titel. Ieder jaar doen gemiddeld ongeveer 200.000 mensen eindexamen. Gisteren hoorden leerlingen of ze geslaagd waren of niet.