Economie

Uber maakt in China een miljoen ritjes per dag

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Chinese chauffeurs voor Uber maken dagelijks bijna een miljoen ritjes. Dat is bijna net zoveel als zes maanden geleden wereldwijd met Uber werd gereden, berekende Financial Times. Er wordt dan ook stevig geïnvesteerd in die Chinese markt: dit jaar steekt Uber er meer dan een miljard dollar (890 miljoen euro) in. Daarmee hoopt het bedrijf de trend van succesvolle Amerikaanse high-tech bedrijven die falen in China, om te buigen, schrijft FT.

Uber rijdt in China sinds februari 2014, is nu aanwezig in elf steden, en wil dat bereik uitbreiden naar vijftig steden. Er wordt de komende tijd waarschijnlijk dus nóg meer geïnvesteerd, concludeert het FT aan de hand van een email van CEO Travis Kalanick aan investeerders.

Simpel gezegd, China is de nummer 1 prioriteit voor Uber’s wereldwijde team.

Er is in China een ware taxi-oorlog gaande tussen verschillende taxi-diensten. Al die investeringen betekenen niet dat Uber zint op overnames. “Investeren in het eigen bedrijf is een efficiëntere manier om schaalgrote te krijgen”, aldus Kalanick.

Teveel lood in Nestlé’s noodles

Nestlé heeft de strijd aangebonden met de voedsel- en warenautoriteit in India. De Maggi-noodles van Nestlé India zouden teveel lood bevatten en moeten uit het schap. Maar volgens Nestlé is er helemaal niets mis met het product, meldt de Nikkei Asian Review.

Het begon met het willekeurig testen van pakjes noodles. De voedselinspecteurs vonden loodconcentraties van 17,2 deeltjes per miljoen, ruim boven de toegestane 2,5 deeltjes. Er werden ook sporen gevonden van monosodium glutamate, een smaakversterker, die niet op de ingrediëntenlijst stond.

De voedsel- en warenautoriteit heeft nu besloten tot een bredere test. Daarin worden niet alleen Maggi noodles getest, maar ook vergelijkbare producten van zes andere bedrijven. Nestlé India vraagt zich bij de Bombay Hooggerechtshof af of er geen sprake is van ‘interpretatieproblemen’ van de Indiase voedselwet. Voorlopig haalt het bedrijf wel de noodles uit de schappen.

Murdoch met pensioen

De overdracht zit er aan te komen: Rupert Murdoch (84) zal eindelijk van zijn pensioen gaan genieten en zijn mediabedrijven overdragen aan zijn zonen Lachlan (43) en James (42) Murdoch. Na eerste berichten van Fox News en CNBC erkende 21st Century Fox dat ‘de kwestie van de opvolging op de agenda van de volgende bestuursvergadering staat’.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt James CEO en zijn broer executive co-chairman. In feite zullen ze dus de leiding over het mediaconglomeraat delen. Volgens de South China Morning Post maken beleggers zich zorgen over hoe Fox News en 21st Century Fox filmstudio zullen worden geleid. Hoewel de aankondiging niet onverwacht komt, daalde de waarde van de aandelen toch enigszins.

De broers kregen in maart 2014 al bestuursfuncties om zichzelf voor te bereiden op de uiteindelijke overdracht.

De rol van de Australische mediamagnaat Murdoch werd de afgelopen jaren al kleiner, zeker na het afluisterschandaal bij de krant News of the World, in Engeland en het financiële slop waarin zijn kranten terecht kwamen. Hij leidde News Corp sinds 1979. Later splitste dat bedrijf in tweeën: News Corp en 21st Century Fox.

Wanneer Murdoch met pensioen gaat, houdt hij via een familiefonds 38 procent van de aandelen. De verwachting is dus dat hij op de achtergrond nog best wat invloed zal uitoefenen.