Beleggers blij met aftreden van topman Richard Costolo

Richard (‘Dick’) Costolo
Richard (‘Dick’) Costolo Foto ANDREW GOMBERT / EPA

Topman Richard (‘Dick’) Costolo van Twitter treedt per 1 juli af. Dat heeft het internetbedrijf gisteren bekendgemaakt. De Amerikaanse beurs reageerde positief op Costolo’s plotselinge vertrek. Medeoprichter Jack Dorsey zal hem vervangen tot een definitieve opvolger is gevonden.

Costolo blijft wel lid van de raad van bestuur. Waarom hij zijn functie neerlegt, werd niet uit de doeken gedaan. „Ik ben heel erg dankbaar voor het vertrouwen dat de raad, het managementteam en de werknemers door de jaren heen in mij hebben gesteld”, aldus Costolo. Hij zei „enorm trots” te zijn op zijn zes jaren bij Twitter.

Twitter kampt al een tijdje met problemen, wat zich ook in de beurskoersen vertaalde. Het grootste probleem is de stagnerende stijging van het aantal twitteraars. Eind vorig jaar waren er 288 miljoen gebruikers, slechts 4 miljoen meer dan eind september. Vereenvoudiging van de opstartprocedure heeft niet veel nieuwkomers opgeleverd, of zij haken snel af.

Twitters omzet op jaarbasis is 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro), maar het netwerk maakt nog geen winst. In het laatste kwartaal van 2014 was het verlies 125 miljoen dollar. Dorsey herhaalde tegenover persbureau Reuters dat hij er „niet aan denkt” om de functie van topman permanent te vervullen. En hij zegde toe onder zijn tijdelijke leiderschap geen verandering van strategie of koers te zullen doorvoeren.

De zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter is nog „in een erg pril stadium en feitelijk nog niet begonnen”, zei Dorsey. Twitter zoekt zowel binnen als buiten het bedrijf. (NRC)