Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Tunesisch consulaat in Libië bestormd - 10 mensen gegijzeld

Burgers in Tripoli zwaaien met de Libische vlag
Burgers in Tripoli zwaaien met de Libische vlag Foto EPA

Een rebellenbeweging heeft in de Libische hoofdstad Tripoli het Tunesische consulaat bestormd en tien medewerkers gekidnapt. Dat laat het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten, meldt persdienst Reuters. Elders in het land werden zeven mensen doodgeschoten bij een protest tegen terreurgroep IS.

Tunis omschreef de aanval als “een verachtelijke daad van agressie” tegen de soevereiniteit van Tunesië en een schending van internationale conventies ter bescherming van diplomatiek personeel. Het ministerie liet weten de zaak nauwlettend in de gaten te houden en doet alles om de gegijzelden weer vrij te krijgen.

Het is nog niet bekend welke strijdgroep achter de gijzelingsactie zit. Tunis raadt burgers om af te reizen naar het door strijd verscheurde buurland. Naar schatting werken zo’n 60.000 Tunesiërs in Libië.

Zeven doden bij demonstratie tegen IS

Bij een protest tegen terreurbeweging IS in de Oost-Libische stad Derna zijn vandaag zeven mensen doodgeschoten. Een menigte verzamelde zich na het vrijdaggebed op straat om de demonstreren tegen de terreurgroep, die de stad vorig jaar veroverde. Dat melden inwoners aan Reuters.

Bij het protest zouden ook dertig mensen gewond zijn geraakt. Ooggetuigen omschreven over hoe gewapende lieden het vuur openden op de demonstrerende menigte.

IS is in gevecht met andere islamitische milities om de macht in Derna. Bij gevechten die vandaag uitbraken werden 9 IS-strijders gedood.

Strijd in Libië

In Libië woedt een strijd tussen tal van rebellengroeperingen, waaronder IS en Al-Qaida. Tripoli wordt momenteel bestuurd door Libische Dageraad, een coalitie van islamitische opstandelingen. Deze “regering” wordt niet erkend door de internationale gemeenschap. Tunesië is een van de weinige landen die nog een diplomatieke post in de stad heeft.

De internationaal erkende regering is uitgeweken naar Tobruk, in het oosten van het land. In 2011 werd dictator Moammar Gadhafi verdreven na een bewind van ruim veertig jaar. Sindsdien bevechten honderden milities elkaar.