Train alvast je hurkhouding voor Pinkpop

Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer op Pinkpop. Wat doe je als het ineens heel hard hagelt of regent, of als je een bliksemschicht ziet tijdens het optreden van je favoriete band? Vijf tips voor wat je dan moet doen.

Staat Muse net klaar om een enorme show voor het Pinkpop-publiek neer te zetten, jij meezingen, begint het ineens te hagelen. En niet een beetje ook: noodweer. Wat dan?

Het KNMI voorspelde eerder deze week al dat Pinkpopbezoekers dit weekend noodweer mogen verwachten. Vanavond kan het tussen 17.00 uur en 22.00 uur gaan onweren, met hagel. Ook worden er forse windstoten verwacht. Is er reden tot zorg? Niet echt volgens Pinkpopbaas Jan Smeets. Hij zei gisteren tegen NRC: „We lopen relatief weinig risico. Ons terrein is zo ingericht dat we 17.000 mensen centraal op ons terrein kunnen opvangen. Evacueren is geen optie. Buiten kunnen ze een boom op hun hoofd krijgen of weet ik wat.”

Vorig jaar werd het festival op de laatste avond getroffen door noodweer. Er vielen geen slachtoffers. Bij het Duitse festival Rock am Ring raakten vorige week 33 mensen gewond door bliksem. En in 2011 overleden bij noodweer op Pukkelpop in België vijf mensen.

Pinkpop liet na het noodweer van 2014 onderzoek doen door een adviesbureau. Dat wees op de haperende communicatie. „Daarom heeft het festival dit jaar een controlecentrum waar organisatie en hulpdiensten de zaak in de gaten houden en coördineren. Met providers zijn voorzieningen getroffen om mobiel verkeer optimaal te houden. Bij extreme belasting kan alleen ge-sms’t worden.”

Net als bij eerder edities zijn alle bouwsels hoger dan zes meter geaard en staan er bliksemafleiders. Maar je kunt zelf natuurlijk ook voor je eigen veiligheid zorgen. Vijf tips voor wat je dan moet doen:

1 Wat je ook doet, ga niet onder een boom of lichtmast staan.

Die klap is zo hard, die pakt jou ook nog mee. Stel het je zo voor: je bent een bliksemschicht die zo snel mogelijk op aarde wil komen. Waar ga je doorheen?

2 Je kunt het beste in een auto gaan zitten.

De rubberen banden maken van de auto een kooi van Faraday: veel elektrische lading aan de buitenkant, niets aan de binnenkant.

3 Ben je in het open veld dan moet je op je hurken gaan zitten en je klein maken.

Niet plat op de grond gaan liggen: dan vergroot je het inslagoppervlak. Ook in het water ben je kwetsbaar.

4 Ben je in een tent? Stap dan uit de tent en ga op je hurken zitten.

5 Neem een poncho mee, dat is handiger dan een paraplu.