Terechte nederlaag Nederlands vrouwenelftal tegen China: 1-0

Nederlandse speelster Lieke Martens in duel met China speelster Wu aiyan tijdens de tweede wedstrijd op het WK in Canada
Nederlandse speelster Lieke Martens in duel met China speelster Wu aiyan tijdens de tweede wedstrijd op het WK in Canada Foto Jasper Ruhe / ANP

Het Nederlandse vrouwenelftal heeft zijn eerste nederlaag op het WK geleden. Donderdagmiddag lokale tijd in Canada werd met 1-0 verloren van China, dat scoorde in de laatste minuut van de wedstrijd.

Alles ging mis

De nederlaag was terecht. China was veruit de betere ploeg in een wedstrijd waarin Oranje er geen moment aan te pas kwam. Alles ging mis. Dat invaller Merel van Dongen zich in de laatste minuut verkeek op een dieptepass van de Chinezen, was dan ook geheel in lijn van deze wedstrijd. Eén misstap en weg was de vrijwel directe plaatsing voor de achtste finales van het WK. Nu zal Nederland maandag vol aan de bak moeten tegen gastland Canada om een plek in de volgende ronde veilig te stellen.

Anti-reclame voor kijkers

Uitgerekend op een tijdstip (00.00) dat de meeste mensen in Nederland zouden opblijven voor hun wedstrijd, maakte Oranje antireclame. Alleen al in de eerste 45 minuten had de ploeg zes doelpogingen tegen gekregen, waar de ploeg zelf één mogelijkheid had gecreëerd. Het is dat keepster Sari van Veenendaal als één van de weinigen wel een goede dag had, want anders had China met dubbele cijfers kunnen winnen.

Opmaat naar verliespartij

Niet veel beter was het in de tweede helft. Ook toen sprong Nederland slordig om met balbezit, werd te veel ruimtes gegeven, werd er matig gedekt en werden fouten gemaakt waarop bij de pupillen al wordt gewaarschuwd. Niet door het midden uitverdedigen, bijvoorbeeld. Toch gebeurde dat wel.

Het moest wel de opmaat vormen naar een verliespartij. Nog bijna stal Nederland een punt, maar de Chinezen kregen wat ze verdienden. Nederland en China staan nu gelijk in punten. Beide landen hebben er drie. Maandag speelt Nederland in Montreal de wedstrijd tegen Canada. Een hels karwei.