Strauss-Kahn vrijgesproken in prostitutiezaak

Dominique Strauss-Kahn in februari dit jaar.
Dominique Strauss-Kahn in februari dit jaar. Foto EPA / Ian Langsdon

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is vrijgesproken van de aanklacht dat hij deelnam aan het runnen van een netwerk van prostituees. Dat heeft de rechtbank in het Franse Lille zojuist geoordeeld.

Strauss-Kahn werd samen met dertien anderen verdacht van het organiseren van seksfeesten in het Franse Carlton Hotel, in de VS en België. Daarbij zouden volgens een aantal partijen prostituees zijn ingehuurd. Prostitutie in Frankrijk is niet verboden, maar het faciliteren daarvan wel.

Strauss-Kahn heeft weliswaar eerder al bekend dat hij seks had met verschillende vrouwen, maar naar eigen zeggen wist hij niet dat zij prostituees waren.

De Franse justitie had in februari al om vrijspraak gevraagd. Volgens de aanklagers was „noch uit de verhoren, noch uit het onderzoek” gebleken dat de voormalig topman van het IMF zich schuldig heeft gemaakt aan pooieractiviteiten.

Het Franse Openbaar Ministerie concludeerde in 2013 ook al dat de zaak lastig rond te krijgen is. De zaak stortte helemaal in toen in februari vier prostituees die deelnamen aan seksfeesten hun aanklacht introkken.