Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Soedanese politie zet traangas in tegen betogers - 1 dode

Archieffoto van een oppositiebetoging in de Soedanese hoofdstad Khartoum
Archieffoto van een oppositiebetoging in de Soedanese hoofdstad Khartoum Foto EPA / Marwan Ali

De politie heeft vandaag in de Soedanese hoofdstad Khartoum traangas en gummiknuppels ingezet tegen demonstranten. Circa 500 betogers waren de straat opgegaan omdat zij vinden dat zij recht hebben op grond die de overheid aan investeerders heeft toegewezen. Dat hebben ooggetuigen aan persbureau Reuters laten weten.

De demonstranten gooiden met stenen naar de politie en staken autobanden in brand. Dat gebeurde in de wijk Al-Jarif. De politie meldde dat één persoon om het leven is gekomen. Othman, een inwoner van de buurt, beschreef wat hij zag:

“Mannen, vrouwen en jonge mensen namen vandaag deel aan een vreedzaam proces. Wij eisen het land en de rechten die de overheid van ons heeft afgepakt. Het bewind reageerde met geweld: demonstranten werden geslagen en traangas werd afgevuurd.

Optreden tegen tegenstanders

Het harde optreden van de politie is volgens de oppositie onderdeel van een campagne tegen mensen die het oneens zijn met het regime van president Omar al-Bashir. In februari braken protesten uit nadat een vrouw was omgekomen die had gedemonstreerd tegen hoe de overheid met landbezit omgaat. Ook deze demonstraties werden door de autoriteiten uiteen geslagen.

Eerder deze maand werd Bashir na omstreden verkiezingen opnieuw beëdigd als president. De oud-militair is al sinds hij in 1989 een coup pleegde aan de macht. Hij wordt door het Internationaal Strafhof gezocht voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.