Grootste misser van Yolanthe

Een tweet van Yolanthe Sneijder-Cabau is gisteren bij de Beste Social Media Awards ‘bekroond’ als grootste misser van het jaar. Zij plaatste begin mei een foto van een zonnig strand op Twitter, met de tekst “Good morning pretty little island! Back on Ibiza for family-bussiness. Big kiss to you!!” De foto was niet van Ibiza, maar van Thailand. Vanzelfsprekend leidde de misser in de dagen erna – onder de hashtag #yolanthetweet – tot talloze inhaakgrappen.

De meerderheid van de prijzen ging niet naar een misser, maar naar bijvoorbeeld ‘de beste inhaker’ (op de prinsesjes lijkende meisjes die op de Koningsdag-vrijmarkt de spullen van hun ouders wegdoen voor een euro per stuk, van Centraal Beheer Achmea) en ‘beste tekst’ (Vodafone adverteerde mobiel internet via 4G tijdens de Gaypride met ‘Vier Gay’).

De awards werden voor de tweede keer uitgereikt. Iedereen kon tot 30 april overheden en andere instanties in Nederland nomineren voor een van de categorieën. De winnaars werden bepaald door een vakjury en publieksstemmen; beide telden mee voor 50 procent.

Vorig jaar was de grootste misser van Trijntje Oosterhuis, die op Facebook beloofde voor elke like 1 euro over te maken naar giro 555, nadat tyfoon Haiyan de Filippijnen had getroffen. Er kwamen meer dan 200.000 likes binnen, waarop ze moest terugkrabbelen. „Iedereen zal begrijpen dat ik helaas geen twee ton kan storten.”