Canto in de Bavo en Rotterdamse Dakendagen

Bezoekers luisteren liggend in de Grote Zaal van het Concertgebouw naar het concert Canto Ostinato, Nederlands bekendste klassieke stuk van componist Simeon ten Holt. Dit weekend kun je naar de Haarlemse St. Bavokerk om het stuk ook op vier vleugels te horen.
Bezoekers luisteren liggend in de Grote Zaal van het Concertgebouw naar het concert Canto Ostinato, Nederlands bekendste klassieke stuk van componist Simeon ten Holt. Dit weekend kun je naar de Haarlemse St. Bavokerk om het stuk ook op vier vleugels te horen. Foto ANP / Sander Koning

Jaag dit weekend iemand de daken op, kom meer te weten over de Roermondse architect en ontwerper Cuypers, of luister naar de Ferrari onder de vleugels die in de Haarlemse St. Bavokerk Simeon ten Holts Canto Ostinato spelen.

DOEN // Rotterdamse Dakendagen

zaterdag 13 en zondag 14 juni, diverse daken, Rotterdam, kaarten €10 (kinderen tot 15 jaar €3)

Als je dit weekend echt iemand het dak op wil sturen, geef ze dan een routebeschrijving naar de Rotterdamse Dakendagen. De deelnemende daken bieden een vol programma (PDF) dit weekend: zo kun je bijvoorbeeld het dak van de toren van de Laurenskerk op voor een concert met liedjes van TheYesPlease in een speciaal arrangement met het carillon van de Laurenskerk. De zaterdagavond dans je weg op het dak van Parking Westblaak met de dj’s van Dansvloer in de Stille disco 2.0.

Ook genoeg te doen voor kinderen: op het Dakpark is zondagmiddag een vliegerfestijn met demonstraties (gratis) waar kinderen zelf vliegers mogen maken. Van tevoren weten hoe druk een dak is? Daar is een app (iOs, Android) voor: de Rotterdamse Dakendagen-app vertelt je in real time hoe druk het op welke daken is.

Bekijk het gedicht ‘Tuin met uitzicht’ dat de Rotterdamse stadsdichter Hester Knibbe voor de Dakendagen maakte:

MUZIEK // Canto Ostinato in St. Bavokerk

zaterdag 13 juni, St. Bavokerk, Haarlem, kaarten €25 (tot 18 jaar €15)

Dit weekend kun je de Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt, die hij schreef tussen ’76-’79, horen spelen op maarliefst vier vleugels. Het Simeon Kwartet, bestaande uit Emile Engel, Esther Scheerder, Cathelijne Maat en Rien Wulffraat, werd opgericht in 1996 en speelt het stuk morgenavond in de Haarlemse St. Bavokerk. Het concert wordt georganiseerd door Daphne Engel, dochter van één van de pianisten (Emile Engel). Ze vertelt aan nrc.nl wat het spelen op de vier Fazioli’s, “de Ferrari onder de vleugels”, zo bijzonder maakt:

“Simeon ten Holt schreef ooit in een brief naar het kwartet dat Canto Ostinato voor vier vleugels geschreven is, en eigenlijk alleen uitgevoerd zou moeten worden op vier vleugels. Daarbij heeft elke pianist een eigen partij en kan deze op zijn manier invullen. De interactie tussen de pianisten is groter wanneer het stuk met twee pianisten wordt gespeeld. En dat maakt het zo boeiend om naast het luisteren er ook naar te kijken. Tijdens het concert kun je rondlopen door de kerk waardoor je van alle kanten het muziekstuk anders ervaart.”

Nog even inluisteren doe je zo:

GAAN // Cuypersweekend

zaterdag 13 en zondag 14 juni, Cuypershuis, Roermond

Elk jaar vindt het tweede weekend van juni het Cuypersweekend plaats, met activiteiten over het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827 - 1921). Cuypers was grootmeester van de neogotiek en Rijksbouwmeester en ontwierp bijvoorbeeld het Amsterdamse Centraal Station, het Rijksmuseum en Kasteel de Haar. In en rond het Cuypershuis, het in 2011 verbouwde Stedelijk Museum Roermond, is dit weekend van alles te doen: rondleidingen, lezingen, stadswandelingen en demonstraties van oude ambachten. Elke zaterdag en zondag zijn er rondleidingen langs de collectie van het museum tussen 13.30-15u (deelname €1 pp). Deze zondag kun je in de pop-up barbershop van Vasco’s eenmalig terecht voor een heuse scheerbeurt. Bekijk het volledige programma (PDF).

Bekijk een detail van Cuypers’ werk in het Rijksmuseum:

TENTOONSTELLING // Swinging Sixties London

12 juni t/m 2 september 2015, fotomuseum Foam, Amsterdam

In de jaren zestig in Londen was de mode kleurrijk, ontplofte zo ongeveer elke straathoek met muziek en waren de mogelijkheden eindeloos. Dat alles probeert fotografiemuseum Foam samen te vatten in de tentoonstelling Swinging Sixties London, die vandaag opent. Foto’s van beeldbepalende fotografen komen samen in deze tentoonstelling: Terence Donovan, Brian Duffy, John French, Norman Parkinson, John ‘Hoppy’ Hopkins, James Barnor, John Cowan, Eric Swayne en Philip Townsend.

En dit was er zo swingend aan de sixties in Londen:

KIJKEN // Rebecca

zaterdag 13 juni, 15.40-17.45u, BBC 2

Het is weer tijd voor Zaterdagmiddag Filmklassiekerdag op de BBC, met morgen Alfred Hitchcocks meesterwerk Rebecca uit 1940. In het kasteel Manderley in Cornwall woont de Britse aristocraat Maxim de Winter (Laurence Olivier) die met nieuwbakken muurbloempje (de tweede Mrs. de Winter, haar echte naam kom je nooit te weten, gespeeld door Joan Fontaine) zijn optrek neemt in het kille huis. Maar: alles herinnert aan de eerste Mrs. de Winter, die een tragische dood stierf. Huishoudster Mrs. Danvers, het equivalent van een vrouwelijke dictator die op een goede dag je misschien niet probeert te wurgen met haar blik, zorgt ervoor dat je de oorspronkelijke echtgenote ook nimmer vergeet. Hitchcocks eerste Amerikaanse film, en verfilming van Daphne du Mauriers gelijknamige roman uit 1938, ontving een Oscar.