Pussy Riot-bandlid gearresteerd tijdens protestactie

In Moskou heeft de Russische politie vandaag Pussy Riot-bandlid Nadya Tolokonnikova opgepakt. Het lid van de punkband werd gearresteerd omdat ze protesteerde voor een betere situatie voor vrouwelijke gevangenen in Rusland, schrijft persbureau AP.

Foto AP / Courtesy of Nadezhda Tolokonnikova
Foto AP / Courtesy of Nadezhda Tolokonnikova Nadezhda Tolokonnikova (L) en Yekaterina Nenasheva (R) in hun gevangenispakken aan het demonstreren.

In Moskou heeft de Russische politie vandaag Pussy Riot-bandlid Nadja Tolokonnikova opgepakt. Het lid van de punkband werd gearresteerd omdat ze protesteerde voor een betere situatie voor vrouwelijke gevangenen in Rusland, schrijft persbureau AP.

Gekleed in gevangenispakken legden Tolokonnikova en mede-activist Katja Nenasjeva strepen in de kleuren van de Russische vlag neer met de intentie deze aan elkaar te naaien. Daarnaast lag een doek met daarop de tekst: “gevangeniskamp Rusland”.

De Russische politie was snel ter plaatse om een einde te maken aan de actie en de dames werden meegenomen in een politiebusje. Enkele omstanders wisten foto’s te maken van de arrestatie.

Twitter avatar nycjim Jim Roberts #PussyRiot’s @tolokno is detained by Moscow police for prison protest. @EvgenyFeldman photos: http://t.co/NrTx5Tg0bn http://t.co/0hWfsQQwiX

Optreden in kathedraal

Pussy Riot bandlid Nadja Tolokonnikova weet hoe het is om in de gevangenis te zitten in Rusland: ze zat eerder twee jaar vast vanwege hooliganisme. In 2012 gaf de band een onaangekondigd optreden in een kathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoxe kerk en het autoritaire regime in het land. Ze riepen de maagd Maria op om Poetin te verdrijven, scholden op de FSB, de federale veiligheidsdienst in Rusland, en op seksistische mannen.

Bekijk hieronder het optreden in de kathedraal in Moskou: