PostNL wil zzp’ers in vaste dienst nemen

Boze pakketbezorgers bieden minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher een pakje verantwoordelijkheid’ aan bij het ministerie. De bezorgers kwamen in maart in actie tegen de schijnzelfstandigheid en lage tarieven.
Boze pakketbezorgers bieden minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher een pakje verantwoordelijkheid’ aan bij het ministerie. De bezorgers kwamen in maart in actie tegen de schijnzelfstandigheid en lage tarieven. Foto ANP/ Bas Czerwinski

PostNL gaat een deel van de zelfstandige pakketbezorgers in loondienst nemen. Het bedrijf streeft ernaar meer eigen medewerkers te krijgen, bevestigt het bedrijf vandaag na berichtgeving in de Volkskrant. Het komt daarmee tegemoet aan kritiek op constructies waarbij medewerkers als zzp’er met minder belastingafdracht en minder zekerheden werken.

“Er bestaat op dit moment een maatschappelijke discussie of dit wel echt zelfstandigen zijn. Wij zijn niet blind voor die discussie”, zegt Yme Pasma, directeur Pakketten Benelux van PostNL. Circa 80 procent van het “personeel” in de pakketbezorging van PostNL is formeel een zelfstandige toeleverancier. Maar zij dragen de jasjes van het bedrijf en rijden in PostNL-busjes. Deze 1.150 zelfstandigen worden geconfronteerd met nieuwe wetgeving en andere, scherpere, criteria van de Belastingdienst. “Wij zien dat op ze afkomen en willen een vangnet bieden”, zegt Pasma.

Voorwaarden onduidelijk

Hoe PostNL de zelfstandigen een baan wil aanbieden en tegen welke voorwaarden, kan het bedrijf nog niet zeggen. Volgens Pasma is eerst van belang dat goed overleg wordt gevoerd met de vakbonden, de Belastingdienst en de betrokken ministeries. Zo zou het vervelend zijn als zzp’ers een naheffing krijgen van de fiscus als hun overstap naar PostNL gezien wordt als bewijs dat zij jarenlang geen zelfstandig ondernemer waren.

PostNL wil ook voorkomen dat ingehuurde zzp’ers met onderaannemers werken. Daardoor blijft er steeds minder over voor de uiteindelijke uitvoerder van het werk:

“Als wij dat doorkrijgen, gaan wij de relatie met die zzp’er beëindigen.”

Pasma wijst erop dat een belangrijk deel van de zelfstandige pakketbezorgers “echte ondernemers” zijn die hun werk niet in dienstverband zouden willen doen. Maar hij erkent dat er ook een groep zelfstandige bezorgers bestaat die minder enthousiast is en min of meer gedwongen door de slechte arbeidsmarkt zelf een bus heeft gekocht om als zelfstandige geld te kunnen verdienen.