Poe, kijk hoe #distractinglysexy wij zijn, zeggen vrouwen tegen Tim Hunt

Vrouwelijke wetenschappers zijn nog niet klaar met Nobelprijswinnaar Tim Hunt en zijn seksistische opmerkingen. Sinds woensdag, toen het feministische tijdschrift Vagenda een oproep daartoe plaatste, zetten ze foto’s van zichzelf aan het werk op Twitter. Allemaal heel “afleidend sexy”.

“Nog steeds afleidend sexy na een hele dag celcultuur. Heb deze keer niet eens gehuild, zo trots!” Op de foto bij deze tweet slaakt wetenschapper Lucie de Beauchamp een zucht, gekleed in een witte labjas met handschoenen en een bril.

Twitter avatar lu_debeauchamp Lucie de Beauchamp Still #distractinglysexy after a full day of cell culture. Didn’t even cry this time, so proud! #HeyaTimHunt http://t.co/RdAxxLJ1fY

De Beauchamp is één van vele vrouwelijke wetenschappers die met de hashtag #distractinglysexy op ludieke wijze uithalen naar Nobelprijswinnaar Tim Hunt. Die zorgde met enkele seksistische opmerkingen tijdens een conferentie eerder deze week voor nogal wat commotie. Zo zei hij dat zijn probleem met vrouwen op werk is dat “je verliefd op ze wordt, zij op jou en wanneer je ze bekritiseert, ze gaan huilen”. Hij stelde ook een oplossing voor: gescheiden laboratoria. De vrouwen zijn allemaal veel te afleidend.

De 72-jarige Hunt, een vermaard kankeronderzoeker die in 2001 de (gedeelde) Nobelprijs voor de Geneeskunde kreeg voor zijn onderzoek naar de moleculen die de celdeling reguleren in sommige bacteriën, gisten, planten, dieren en mensen, bood later zijn excuses aan, maar nam zijn opmerkingen niet terug. Woensdag nam hij ontslag als professor op het University College in Londen.

De vrouwelijke wetenschappers zijn nog niet klaar met hem en zijn opmerkingen. Sinds woensdag, toen het feministische tijdschrift Vagenda een oproep daartoe plaatste, zetten ze foto’s van zichzelf aan het werk op Twitter. Allemaal heel “afleidend sexy”.

Twitter avatar dspitzzz Danielle Spitzer It’s just really hard working in a coed lab because I’m too distracting to the male scientists #distractinglysexy http://t.co/9cZMUpy6TL
Twitter avatar xLiserx Lisa P to the O Guess I can’t save the lives of my geological counterparts - I’m too #distractinglysexy to the team. As if! #TimHunt http://t.co/QwXSYPhLQr
Twitter avatar baileyanns Bailey-Ann Is that a magnetic wrench in your pocket or are you just happy to see my array? #DistractinglySexy #TimHunt http://t.co/0DtP2S9RJr
Twitter avatar jennypannell Jennifer Pannell In the field because I’m too #distractinglysexy for the lab. Took ages to find a pic where I’m not crying #TimHunt http://t.co/xtHGGCYmZm
Twitter avatar RunningPostdoc Elisabetta #distractinglysexy I cried when #Ebola patients died or when got better.I have feelings & I deal w them.So should you http://t.co/XYMh7ykT5o

Maar…had Hunt nu wetenschappelijk ergens een punt?

Er zijn weinig mensen geweest de afgelopen dagen die de opmerkingen van Hunt hebben verdedigd. Maar er ís wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat contact met vrouwen (tijdelijk) het cognitieve vermogen van heteromannen vermindert. Improbable Research, een website die - de naam zegt het al - “onwaarschijnlijk” (maar wel echt) wetenschappelijk onderzoek verzamelt, wijst lezers op een Nederlandse studie uit 2009. Daaruit blijkt dat het denkvermogen van mannen achteruitging na interacties met vrouwen, vaak omdat ze een goede indruk willen achterlaten.

In 2012 verscheen er - wederom Nederlands - onderzoek dat hierop voortborduurde, waaruit bleek dat het effect bij mannen ook voor kan komen als ze werd voorgehouden dat ze met een vrouw aan het praten waren via een computer en zelfs als ze slechts dachten aan interactie met een vrouw. Daadwerkelijk in het echt contact hebben, is voor een verminderd cognitief vermogen dus niet nodig.