Pinkpoptips: o.a. Muse, Foo Fighters en Oscar and the Wolf

De Britse gitarist en zanger Matthew Bellamy van rockband Muse buigt door de knieën tijdens een optreden in het Dragao Stadium in Porto, Portugal, in 2013.
De Britse gitarist en zanger Matthew Bellamy van rockband Muse buigt door de knieën tijdens een optreden in het Dragao Stadium in Porto, Portugal, in 2013. Foto EPA / Jose Coelho

De 46ste editie van het Pinkpopfestival begint vandaag in het Limburgse Landgraaf. De line-up bestaat deze keer uit veel bombastische stadionacts uit de rockhoek, maar de NRC-muziekredactie selecteerde ook andere tips voor je.

Muse

De Britse rockband Muse mag met hun mix van progrock, glamrock en heavy metal vanavond de eerste Pinkpopdag afsluiten. Het wordt het vijfde optreden in Landgraaf, de laatste keer was in 2007. Bekendste nummers: ‘Time Is Running Out‘, ‘Plug In Baby‘, ‘Supermassive Black Hole‘. NRC-muziekrecensent Jan Vollaard interviewde de band over hun nieuwe zevende album Drones (2015).

“Muse’s muziek is altijd nauw verweven geweest met technologische ontwikkelingen, zegt Bellamy. “Als band gebruiken we de beschikbare techniek, maar we zijn ook huiverig dat de machines op zeker moment de baas over ons worden. Drones symboliseren een eindstation van de technische vooruitgang. Ze stellen mensen in staat om buiten hun lichaam te treden en een machine het vuile werk op te laten knappen. Het ligt in de menselijke natuur om compassie te tonen voor je medemens, maar het gebruik van drones als militaire wapens veroorzaakt een empathy gap: een kloof tussen normaal menselijk gedrag en het klakkeloos opvolgen van orders. Het is mijn taak als artiest om vraagtekens te plaatsen bij dat soort ontwikkelingen; zeker als ik er zelf ’s nachts van wakker lig. Als popmuzikant met een groot en aandachtig publiek heb ik het perfecte podium om dat soort kwesties aan te kaarten.””

Beluister één van de nummers van Drones:

Faith no More

De Amerikaanse band Faith no More, die je misschien kent van ‘Midlife Crisis‘ (1992), treedt ook op de eerste Pinkpopdag op. Jan Vollaard schreef een profiel over de muzikale diversiteit van de band, die sinds 1982 zowel rock met opera als metal én een vleugje humor laat samensmelten:

“De basis voor Faith No More werd begin jaren tachtig gelegd, toen bassist Billy Gould en drummer Mike Bordin een persiflage wilden brengen op de rockbands van toen. Mike Patton deed zijn intrede toen zijn voorganger Chuck Mosley was ontslagen. Met zijn lange dreadlocks en atletische verschijning werd Patton de lieveling van het MTV-tijdperk. Het album The Real Thing (1989) was het begin van een succesperiode, al werd de band van commerciële zelfmoord beticht toen ze op de opvolger Angel Dust (met daarop het liedje ‘Easy (like Sunday morning’))) de muzikale koers radicaal omgooiden.”

Bekijk ‘Epic’ uit 1990:

Lees in NRC Handelsblad: Oefen alvast voor Pinkpop

Robbie Williams

“My name is Robert, I’m from England. I do some singing and dancing.” Zo opende Robbie ‘doe vooral niet gewoon, maar nog gekker dan anders want entertainment’ Williams zijn eerste en tevens enige show op Pinkpop 1999. Hij mag de Pinkpopzaterdag een halt toeroepen. Williams ken je natuurlijk van boyband Take That, maar ook van zijn succesvolle solo-carrière waarin hij hits als ‘Let Me Entertain You‘, ‘Kids’ (met Kylie Minogue) en ‘Rock DJ‘ maakte. Jan Vollaard over Robbie Williams:

“‘De enige echte opvolger van Freddie Mercury’ zo noemden we Williams toen de Take That-zanger in juli 2003 tweemaal solo in de Amsterdam Arena stond. Hij vulde het stadion met zijn ego en innemende podiumpersoonlijkheid. Op Pinkpop debuteerde hij in 1999, nadat hij eerder op Glastonbury had laten zien dat hij een festivalpubliek aan kon.”

Bekijk beelden van weleer: Williams op Pinkpop ’99:

Foo Fighters

Nog zo’n rockact die het beste gedijt in een vol stadion: de Amerikaanse band Foo Fighters sluit de Pinkpopzondag af. De band werd in 1994 opgericht door de drummer van Nirvana, Dave Grohl, en is inmiddels acht studioalbums verder. Daarvan is Sonic Highways, dat vorig jaar uitkwam, de meest recente. Bekende nummers: ‘Learn to Fly’, ‘Pretender‘ en ‘Everlong‘. In november staat de band in de Ziggo Dome. Jan Vollaard over de Foo Fighters, die als eerste act van het festival bekendgemaakt werd:

“Na zijn tijd bij Nirvana ontwikkelde zanger/gitarist Dave Grohl zich met de Foo Fighters spoedig tot stadionrocker pur sang, bekend om zijn lange en energieke shows. Deze Pinkpopshow wordt hun derde: in 2008 en 2011 speelden ze er ook. Op Lowlands speelde Grohl al veel eerder: in 1995 stond hij er met een vroege versie van zijn band.”

De beste Foo Fighters-videoclip ooit, waarin het komisch talent van de band tot bloei komt:

Oscar and The Wolf

De Belgische prins van zwoele electropop heet Max Colombie en mag de zondagmiddag laten broeien. Als Oscar and The Wolf maakt de 24-jarige Colombie, gewapend met zwierend glitterjasje en danspassen elastischer dan de meeste snelbinders, sombere synthpop met “sensueel sluimerende beats”, aldus NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper. Vorig jaar kwam debuutalbum Entity, waarmee hij drie Music Industry Awards won (belangrijke Belgische muziekprijzen) en al enkele malen in Nederlandse popzalen te zien was. Kuyper interviewde Colombie:

“Liedjes schrijven noemt hij “zijn therapie.” Zeker in een tijd toen hij kapotging aan liefdesverdriet – het leverde songs met veel verbeelding op. Het daaruit resulterende album Entity noemt hij – met gevoel voor drama – zijn renaissance, een hergeboorte. “Ik voelde me toen zo destructief. Ik wilde voorbij de pijn. Het was huilen naar de maan”, aldus Colombie. (…)

Een zanger met een licht zeurende en stroperige, maar tamelijk verleidelijke stem. Colombie is op het podium “een publiek figuur, die vrij is en zichzelf aanvaardt”, en die met broeierige blikken contact legt met zijn toehoorders, veelal zwijmelende meisjes.”

Beluister de ‘Strange Entity’:

Aurora

Piepjong, kraakhelder zangtalent uit Noorwegen en heeft naar goede Scandinavische traditie zielvolle electropop in haar achterzak. Aurora Aksnes, geboren in Bergen, klinkt bij vlagen alsof ze al een heel leven achter zich heeft, maar is pas 18. Sinds mei is haar debuut-EP ‘Running With The Wolves’ uit bij één van de grotere platenlabels, Universal. Voor haar EP putte ze uit haar muzikale bronnen Bob Dylan, Leonard Cohen en Enya, maar ook uit de literatuur van Hobbitschrijver Tolkien. In Nederland maakte ze begin dit jaar al indruk op Eurosonic in Groningen, in mei speelde ze op het London Calling-festival in Amsterdam. Haar eerste single ‘Awakening‘ is een sterk popliedje en werd in 2014 één miljoen keer op Spotify gestreamd.

Avicii

Laat het hossen op de festivalweide zaterdagavond beginnen, want dan staat de 25-jarige Zweedse dj Avicii (Tim Bergling) met petje achterstevoren vast een massa springende mensen te vermaken. Op het Pinkpopaffiche valt de dance dit jaar snel op tussen de rockhelden, en Avicii is de grootste naam. In 2014 werd hij koning van de Electronic Dance Music (EDM) met wereldhits als ‘Hey Brother‘ en ‘Wake Me Up‘ en ‘The Nights‘. Intussen kan iedereen die wel meeneurieën, dankzij de pakkende melodieën en goed getimede hooks. NRC-muziekrecensent Hester Carvalho schreef (€) vorig jaar over zijn uitverkochte optredens in de Ziggo Dome:

“Alles heeft een golfbeweging bij het optreden van Avicii. Het gejuich van het publiek in de Ziggo Domme rolt van de balkons over de zaal, terwijl de kletterende beats als golven aanzwellen en afnemen. (…) Meestal ging het bij de jongensachtige Avicii, die zich afgezien van een dankwoord, niet liet horen, vooral om het ritme. De climax van een track werd aangekondigd door vuurexplosies op de rand van het podium en een kortdurende aardbeving van kletterbeats.”

Sheppard

Deze Australische band is niet alleen in Australië heel groot. Grote kans dat je hun 3FM-hit ‘Geronimo‘ wel eens gehoord hebt (en daarna niet meer uit je hoofd kon krijgen, want het is een knap aanstekelijk popliedje). Het debuutalbum ‘Bombs Away’ kwam in vorig jaar op nummer 2 binnen van de belangrijkste Australische hitlijst. De band werd in 2009 opgericht door broer George en zus Amy Sheppard, die al snel zus Emma een basgitaar in haar handen duwden. Volgens de Britse krant The Guardian is Sheppard de zoveelste Australische act die na Gotye (‘Somebody That I Used To Know’) en Vance Joy (‘Riptide’) aan het rijtje oorwurmen kan toegevoegd worden.

‘Let Me Down Easy’ is nog zo’n meezinger:

Thuisblijvers, hier volg je Pinkpop

Ook dit jaar zendt de publieke omroep weer alle dagen Pinkpop-shows uit op themakanaal NPO Cultura. VPRO’s 3voor12 neemt weer talloze concerten op, en doet uiteraard verslag op NPO 3 (zaterdag en zondagavond). Hou het spoorboekje in de gaten voor bevestigingen: Foo Fighters, Pharrell en Kovacs mag je sowieso bekijken. En wil je toch nog naar Landgraaf vandaag? Er zijn nog kaarten voor de vrijdag.

Lees de komende dagen op nrc.nl/muziek dagverslagen en bekijk fotoseries van Pinkpop.