Pakistan zet hulporganisatie Save the Children het land uit

Op de deur van het Pakistaanse hoofdkantoor van Save the Children hangt sinds vandaag een slot.
Op de deur van het Pakistaanse hoofdkantoor van Save the Children hangt sinds vandaag een slot. Foto EPA / T. Mughal

Save the Children is niet langer welkom in Pakistan, omdat de hulporganisatie zich schuldig zou hebben gemaakt aan spionage. De Pakistaanse autoriteiten hebben Save the Children 15 dagen gegeven om het land te verlaten, zo laten ze vandaag weten aan persbureau Reuters. De politie heeft het Pakistaanse hoofdkantoor in Islamabad al gesloten en verzegeld.

Bronnen binnen de politie laten weten dat het Britse Save the Children het land wordt uitgezet vanwege “anti-Pakistaanse activiteiten”. Een van hen zegt daarover:

“We houden hun telefoongesprekken en kantoren al een tijdje in de gaten en hun activiteiten zijn zeer verdacht”.

Pakistan heeft Save the Children al enkele jaren op de korrel nadat de organisatie in 2011 in verband werd gebracht met de Pakistaanse dokter Shakil Afridi, die door de CIA werd gerekruteerd om te helpen bij de jacht op Osama Bin Laden. In 2012 beval Pakistan buitenlandse hulpwerkers van de organisatie al om het land te verlaten.

Save The Children ontkent echter ten stelligste dat het iets te maken heeft gehad met de Pakistaanse arts. De organisatie is het dan ook niet eens met het nieuwste besluit van de Pakistaanse regering. Save the Children meldt daarover in een verklaring:

“Al het werk dat we doen is in nauwe samenwerking met ministeries van de regering in het hele land en bedoeld om de publieke diensten op het gebied van gezondheid, voeding, educatie en kinderzorg te verbeteren.”