Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oranje maakt flater tegen VS goed met 2-0 overwinning op Letland

Het Nederlands elftal heeft nog in eigen hand of het zich rechtstreeks voor het EK van volgend jaar in Frankrijk kwalificeert. Oranje boekte vrijdagavond een belangrijke uitzege op Letland, dankzij treffers van invaller Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh: 0-2.

Georginio Wijnaldum scoort de bevrijdende 0-1. Klaas Jan Huntelaar viert mee.
Georginio Wijnaldum scoort de bevrijdende 0-1. Klaas Jan Huntelaar viert mee. Foto ANP / Stanley Gontha

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond met een belangrijke uitzege op Letland (0-2) de kans op rechtstreekse kwalificatie voor het EK in eigen hand gehouden. Net op het moment dat de thuisploeg stiekem ging hopen op een stuntje, sloegen invaller Georginio Wijnaldum (67e minuut) en Luciano Narsingh (70e minuut) koelbloedig toe.

Oranje hervat de jacht op bovenste plaatsen in het nieuwe voetbaljaar met een achterstand van vijf punten op IJsland en drie punten op Tsjechië. Beide ploegen komen nog naar de ArenA toe, zodat een eindklassering bij de beste twee mogelijk blijft. De nummer drie mag nog kwalificatie via de play-offs afdwingen.

Hiddink

Met de zege op Letland zal ook even de discussie over het aanblijven van Guus Hiddink verstommen. Bij puntenverlies was zijn positie misschien wel onhoudbaar geworden. De zege van Oranje op de nummer 82 van de wereldranglijst was dik verdiend, al bleven de doelpunten lang uit. Nederland domineerde vanaf de eerste minuut. In het krakkemikkige Skonto-stadion was vooral Memphis Depay in de eerste helft ongrijpbaar voor de Letse verdedigers.

De buitenspeler was ook bij de meeste gevaarlijke momenten van Oranje betrokken. Hij schoot zelf rakelings over en naast en stuitte van dichtbij op Andris Vanins, de uitstekende doelverdediger van de thuisploeg. Wesley Sneijder trapte op aangeven van Depay op de paal. De oud-speler van PSV bracht ook nog eens Robin van Persie en Jetro Willems in scoringspositie.

Weinig gevaarlijk Oranje

Oranje deed voor rust al veel goed tegen de Letten, maar verzuimde het zichzelf makkelijk te maken met een snel doelpunt. Op de rechterflank liet de afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben zich gelden. Narsingh zorgde voor beduidend minder gevaar dan Depay op links. Klaas-Jan Huntelaar had het eveneens lastig met zoveel verdedigers in zijn buurt. Als aanvallende middenvelder kon Robin van Persie niet helemaal camoufleren dat hij wedstrijdritme mist.

Hiddink wisselde zijn vermoeide aanvoerder na een uurtje voor Wijnaldum. Dat gebeurde op een moment dat Oranje al een kwartier minder speelde en de Letten voorzichtig begonnen te denken aan een stuntje. Wijnaldum stond echter nog geen vier minuten in het veld of hij draaide weg bij een tegenstander en punterde de bal in de benedenhoek. De middenvelder sprintte na zijn treffer richting de dug-out en vierde feest in de armen van Ruud van Nistelrooij. Drie minuten later was de wedstrijd beslist, toen Narsingh een vrije doortocht richting het doel beloonde met de 0-2. (ANP)