Onderzoek naar afluisteren mobiele telefoon Merkel gestaakt

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kijkt op haar mobiele telefoon tijdens een bijeenkomst van de Bundestag op 4 juni 2014. Het onderzoek naar het vermeende afluisteren van haar mobieltje door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is vandaag gestaakt wegens een gebrek aan bewijs.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel kijkt op haar mobiele telefoon tijdens een bijeenkomst van de Bundestag op 4 juni 2014. Het onderzoek naar het vermeende afluisteren van haar mobieltje door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is vandaag gestaakt wegens een gebrek aan bewijs. Foto AFP/John MacDougall

De Duitse openbare aanklagers hebben het onderzoek naar het afluisteren van de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel gesloten. Merkel zou zijn afgeluisterd door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, maar de onderzoekers konden geen bewijs vinden dat stand zou houden in de rechtbank.

Duitse justitie begon een jaar geleden met het onderzoek naar vermeende spionage van de Amerikanen. Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden werd duidelijk dat de NSA een aantal jaar de mobiele telefoon van Merkel had afgeluisterd. Het afluisterschandaal bekoelde de verhoudingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten danig. Duitsland was niet de enige bondgenoot die NSA afluisterde; dat gebeurde bij 122 regeringsleiders over de hele wereld.

Ook Nederland afgeluisterd?

In december maakte het Duitse OM al bekend dat het onderzoek allesbehalve soepel verliep. De VS verleenden geen inhoudelijke medewerking aan het onderzoek. Ook weigeren de Amerikanen excuses te maken voor de spionage. De VS zeiden alleen sorry voor het feit dat de afluisterpraktijken aan het licht waren gekomen. Dat gold overigens niet als bewijs, want die uitspraak was volgens de Duitsers “te vaag”.

Ook Nederlandse verbindingen lijken te zijn afgetapt door de NSA. Dat bleek uit documenten die de Oostenrijkse parlementariër Peter Pilz eind vorige maand in Brussel presenteerde. De AIVD en KPN onderzoeken de kwestie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) ontkent het verhaal van Pilz. Volgens hem is er geen ‘onderbouwing’ is voor de stellingen van de Oostenrijker.