Hoofdredacteuren: protest tegen ‘oneerlijke concurrentie’

In een brandbrief hebben 53 hoofdredacteuren en uitgevers staatssecretaris Sander Dekker (Media) gisteren opgeroepen de „oneerlijke” concurrentiepositie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te beëindigen. Hiermee doelen ze op de plannen van de NPO om de komende jaren nadrukkelijk in te zetten op digitale media. In de brandbrief spreken de hoofdredacteuren hun zorgen uit over de nieuwe koers van de NPO richting digitale platformen. Dit zou juist de plek moeten zijn waar private nieuwsmedia ‘hun economische fundament’ moeten zien te vinden, zo valt in de brief te lezen. Ook de positie van de NOS baart de hoofdredacteuren zorgen. In de brief vragen ze zich af waar de grenzen van de publieke nieuwsvoorziening liggen. „In de strijd om het publiek is de NOS met haar apps op smartphones en tablets bijna marktleider, zonder dat het aanbod zich onderscheidt van het nieuwsaanbod van private nieuwsorganisaties.” (NRC)