Net gemist, 13/6

KIJKEN
Wat The Fallen of World War II
Tijd 18 minuten

Eén miljoen. Tien miljoen. Zeventig miljoen. Het aantal slachtoffers dat viel in de Tweede Wereldoorlog is nauwelijks te bevatten. Daarom maakte datajournalist Neil Halloran een prachtige, indrukwekkende interactieve visualisatie van alle doden.

KIJKEN
Wat Koppig dorp
Tijd 50 minuten

In 2014 kreeg het Noord-Groningse krimpdorp Ulrum anderhalf miljoen euro subsidie van de provincie Groningen. Door het Project Ulrum 2034 (‘dorp van de toekomst’) moet het dorp leefbaar blijven. De leider van het project Roelof Noorda en supermarktmanager Marcel Vogelzang worden in de documentaire gevolgd. Vogelzang probeert zijn Spar van de ondergang te redden, maar dat is niet makkelijk. Verder is zien hoe een Rietveld Academie studente een poging doet om een ‘Ulrummer sok’ op de markt te brengen.

KIJKEN
Wat De Volmaakte Mens
Tijd 50 minuten

Zullen robots ooit de denkkracht van de mens overtreffen? Kunnen superslimme computers straks hun eigen gang gaan? Mensen maken de dienst uit in de wereld, maar nu computers en robots steeds intelligenter gedrag vertonen en steeds autonomer kunnen handelen, rijst de vraag: klopt dit beeld nog wel? Om die vraag draait het in de vijfde aflevering van de tv-serie De Volmaakte Mens van Bas Heijne.

LEZEN
Wat Documenting Evil: Inside Assad’s Hospitals of Horror
Tijd 30 minuten

Op een bloedhete dag in augustus 2013 verzamelt een Syrische politiefotograaf alles wat hij te pakken kan krijgen. Executiebevelen, documenten en vooral: tienduizenden foto’s van geëxecuteerde en gemartelde gevangenen. Hij ontvlucht het land. Zijn documenten dienen nu als belangrijke bewijslast voor de mensenrechtenschendingen door het Syrische regime. Maar wie is deze man, codenaam: Caesar. Vanity Fair maakte een bloedstollend portret.