Nederlandse naaktklimmer veroordeeld tot drie dagen cel en boete

Mount Kinabalu.
Mount Kinabalu. Foto AFP/Mohd Rasfan

De 23-jarige Nederlander die samen met drie andere toeristen naakt poseerde op de voor de lokale bevolking heilige Maleisische berg Kinabalu is veroordeeld tot drie dagen cel en een geldboete van 5.000 ringgit (ongeveer 1.200 euro). Dat heeft een Maleisische rechter zojuist besloten.

De vier komen vermoedelijk vandaag vrij omdat de straf inging sinds ze vastzaten. Dat was afgelopen dinsdag. De toeristen, die allemaal schuld bekenden voor de rechter, hadden een maximale straf van drie maanden cel kunnen krijgen. De Maleisische politie is nog op zoek naar zes andere naaktlopers.

Aardbeving veroorzaakt?

Eind mei lieten de toeristen, tien man in totaal, zich naakt fotograferen bovenop de berg, ondanks bezwaren van hun reisgids. De lokale bevolking ziet Mount Kinabalu als heilig omdat de zielen van hun voorvaderen er zouden huizen.

Een paar dagen nadat de toeristen naakt op de foto waren gegaan werd het gebied getroffen door een aardbeving waarbij achttien mensen om het leven kwamen. Veel toeristen kwamen vast te zitten bovenop de berg. Ook brak een deel van de top van de ruim 4.000 meter hoge berg af. Sommige plaatselijke bestuurders houden de naaktklimmers verantwoordelijk.

Kinabalu staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een grote trekpleister voor toeristen op het eiland Borneo.