MERS-uitbraak Zuid-Korea eist elfde slachtoffer

Zuid-Koreaanse vrouwen dragen mondkapjes op straat om besmetting met het MERS-virus tegen te gaan.
Zuid-Koreaanse vrouwen dragen mondkapjes op straat om besmetting met het MERS-virus tegen te gaan. Foto EPA / Jeon Heon-Kyun

Het aantal doden als gevolg van de MERS-uitbraak in Zuid-Korea is opgelopen naar elf. Dat maakten de plaatselijke autoriteiten vanochtend bekend nadat in Seoul een 72-jarige vrouw aan het dodelijke longvirus was bezweken. Ook zijn er vier nieuwe gevallen van het virus opgedoken, waarmee het aantal besmettingen op 126 komt.

Het nieuwste MERS-slachtoffer was besmet geraakt met het virus in een ziekenhuis even ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Dat ziekenhuis was volgens persbureau Reuters het centrum van de uitbraak van het virus. Van de voorgaande tien slachtoffers was bekend dat ze al een zwakke gezondheid hadden.

Grootste uitbraak buiten Saudi-Arabië

Met 126 gevallen is de uitbraak in Zuid-Korea de grootste buiten de grenzen van Saudi-Arabië, de plaats waar het virus in 2012 werd ontdekt. Onder de nieuwste besmettingen bevindt zich volgens de Korea Times voor het eerst een patiënt die buiten de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis besmet is geraakt met MERS.

Oorzaak van de recente uitbraak is onder meer het zorgsysteem in Zuid-Korea, zo meldt ANP. Zo is het heel gebruikelijk dat patiënten dagenland in een ziekenhuis moeten wachten totdat er een bed vrijkomt. De veertiende persoon bij wie MERS werd vastgesteld, zat eerst 2,5 dag in de wachtkamer, waar in de tussentijd honderden anderen passeerden.

In Korea door een ‘medische fout’

MERS – een afkorting voor Middle East Respiratory Syndrome – is gelieerd aan SARS, een longziekte die ruim tien jaar geleden veel slachtoffers maakte. Het virus werd in 2012 ontdekt in Saudi-Arabië, maar ook in een aantal andere landen, zoals Libanon, is een uitbraak geweest. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 1190 gevallen bekend, waarvan minstens 444 met een dodelijke afloop.

Het virus belandde vorige maand in Zuid-Korea vanwege een medische fout, zo legde onze wetenschapsredacteur Wim Köhler eerder al uit:

“Een Zuid-Koreaans reiziger die in MERS-gebied was, werd ziek bij terugkomst. Op 11 mei is hij opgenomen. Hij is onzorgvuldig verzorgd, zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Toen zijn andere mensen besmet geraakt, en die hebben weer anderen besmet. Nu dreigt er paniek. Bij iemand met koorts en ernstige luchtweginfectie hoort de dokter tegenwoordig de vraag te stellen: hebt u de afgelopen drie weken in Arabische landen gereisd, en contact met kamelen gehad?”

Wie besmet raakt met MERS krijgt vaak koorts, ademproblemen, longontsteking en nierfalen. Er is geen vaccin tegen MERS. Zo’n 36 procent van alle patiënten is eraan overleden.