Mega-galeriecomplex moet van Amsterdam ‘kunsthotspot’ maken

In 2016 moet in de Lasloods in Noord een kunstcomplex van internationale allure openen, staat in een plan van creatief bedrijf Miauw.

Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord opent volgend jaar een mega-galeriecomplex, ‘Temp’. Het complex komt in een oude scheepswerf, de Lasloods, en beslaat in totaal 11.000 vierkante meter (ongeveer twee voetbalvelden). Dat staat in een plan van creatief bureau Miauw, dat het project uitvoert. „We zijn op dit moment nog druk in onderhandeling met de eigenaar van het pand en het gaat nog een aantal weken duren voordat alle details rond zijn”, laat een medewerker van Miauw weten.

Temp (Temporary Contemporary Amsterdam) moet een nieuwe ‘hot-spot’ worden voor de internationale kunstwereld. Het complex, met een binnen- en buitengedeelte, zal worden verhuurd aan kunsthandelaars, kunstenaars en curators. Ook mikt het complex op samenwerkingen met internationale musea als MoMA PS1 en New Museum (beide te New York), Serpentine Gallery (Londen) en Fondation Cartier (Parijs).

In het openingsjaar zou Temp gecureerd worden door de Zwitser Simon Lamunière, die eerder Art Unlimited organiseerde op Art Basel, de belangrijkste kunstbeurs ter wereld. Er zullen dan mega-installaties, projecties, sculpturen en performances te zien zijn. Het is de bedoeling dat er elk jaar een andere curator komt. Tussen het complex en tophotels zullen „Venice-style” watertaxi’s varen om internationale bezoekers te bedienen.

Met Temp hopen de initiatiefnemers een kunstdistrict in Amsterdam te creëren, zoals Chelsea in New York, 798 in Beijing of Shoreditch in Londen; buurten waar galeries en kunstenaars het straatbeeld bepalen. Voor Noord is gekozen vanwege de „street credibility” en „industriële sfeer”.