Mansveld informeerde Kamer eenzijdig over Fyra

Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) heeft de Kamer eenzijdig geïnformeerd over de problemen met de Fyra. Waarschuwingen over de betrouwbaarheid van de trein bereikten haar niet en dat vond ze ook niet nodig, zo zei ze vandaag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

De betrouwbaarheid van de Fyra was volgens Mansveld een zaak voor de vervoerder (NS) en niet van de concessieverlener (de staat). Dat een hoge ambtenaar wel op de hoogte was van de waarschuwingen, ziet zij niet als een probleem. Terugkijkend vindt ze die waarschuwingen ‘toch vooral relevant voor de vervoerder’. Mansveld zei vooral bang te zijn dat partijen “in elkaars verantwoordelijkheid treden”. Toch wil ze bij een nieuw vervoersproduct voortaan wel breder worden geïnformeerd, zei ze vandaag.

Mansveld schreef aan de Kamer dat de punctualiteit van de Fyra vooruit ging, maar ze zei niet dat daar veel onderhoud voor nodig was. “Hoe vervoerder een resultaat bereikt vind ik niet zo relevant, ik heb laten zien wat er feitelijk is gepresteerd.”

Twitter avatar markduursma Mark Duursma #Fyra. Mansveld schreef Kamer dat punctualiteit vooruit ging, niet dat daar heel veel onderhoud voor nodig was. ‘Zijn verschillende zaken’

Toen de problemen bij de Fyra zichtbaar werden in de eerste dagen dat de trein ging rijden, zei Mansveld tegen de Kamer dat niemand dit had verwacht. Waar ze die uitspraak op baseerde, kon ze vandaag voor de commissie niet uitleggen.

Volg het verhoor via de tweets van NRC-redacteur Mark Duursma: