Justitie wil drugszaken sneller bij rechter

In negen maanden werd bij de aanpak van de drugshandel in het zuiden 149 man opgepakt. Nu nog sneller naar de rechter.

Het Openbaar Ministerie werkt aan fast lanes die een snellere berechting van drugsverdachten mogelijk moeten maken. Dat heeft de hoofdofficier van justitie in Limburg, Roger Bos, vandaag bekendgemaaakt op een bijeenkomst in Tilburg. Daar werden de resultaten gepresenteerd van een offensief tegen de Nederlandse drugsmaffia dat negen maanden geleden is begonnen.

Bos presenteerde de resultaten samen met de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus en het hoofd van de landelijke recherche, Wilbert Paulissen. In Brabant, Zeeland en Limburg zijn sinds oktober 125 rechercheurs actief om, samen met de fiscale opsporingsdienst FIOD, Openbaar Ministerie (OM) en Belgische collega’s de drugshandel in het zuiden steviger aan te pakken.

Volgens Bos wil justitie „de strafrechtelijke keten versnellen” om eerder „vonnissen te kunnen krijgen”. Nu duurt het vaak jaren voordat verdachten in een drugsonderzoek voor de rechter staan. De Limburgse hoofdofficier wijt dit onder meer aan advocaten die strafzaken vertragen door vele tientallen getuigen op te roepen. Hij zei niet hoe hij dit denkt op te lossen. De doorlooptijd van hennepzaken in zijn eigen provincie is nu teruggebracht tot een half jaar; na drie maanden is de politie klaar en na nog drie maanden komt de zaak op de zitting.

Het drugsoffensief in het zuiden heeft inmiddels onder meer geleid tot inbeslagname van ruim 100.000 liter chemicaliën voor de productie van xtc en amfetaminen, 200.000 pillen en 116.000 hennepplanten. Er werden 149 mensen gearresteerd.

Volgens recherchechef Paulissen slaagt de politie er goed in de „criminele infrastructuur in het zuiden te verstoren”. Hij zei te verwachten dat het recherchewerk zal leiden tot hogere drugsprijzen en verplaatsing van de criminele activiteiten.

Burgemeester Noordanus noemde „stevig” terugdringen van de drugsproductie „een prioriteit”. In zijn stad Tilburg wordt volgens onderzoek jaarlijks zo’n driekwart miljard euro omgezet in de drugshandel, die er aan 2.500 mensen werk biedt.

„Brabant hoeft geen land van heiligen te worden”, aldus Noordanus, maar de huidige situatie vindt hij onacceptabel. „Ik wil een stad besturen waar mensen op een normale manier geld verdienen. De huidige omvang van de drugshandel ondergraaft de rechtsstaat.”

Volgens hoofdofficier Bos is door het huidige justitieoffensief „de onschuld van hennep” definitief verdwenen.