Janneke Vreugdenhil Tonkatsu

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Als ik schrijf: dunne lapjes vlees die door bloem, ei en paneermeel worden gehaald en gefrituurd in hete olie, waar denkt u dan aan? Juist, aan een Wiener Schnitzel. En gelijk heeft u. Japanse tonkatsu lijkt op het eerste gezicht als twee druppels water op de Oostenrijkse klassieker.

Toch zijn er wel degelijk verschillen. Een Wiener Schitzel hoort officieel van kalf te worden gemaakt en tonkatsu van varkensvlees. Bovendien gebruikt men in Japan grover paneermeel – panko, te koop bij Aziatische winkels – waardoor de schnitzels extra rul en knapperig worden. En ten derde: tonkatsu zou beslist geen tonkatsu zijn zonder zijn tonkatsusaus.

Tonkatsusaus is zoet, zuur en hartig tegelijk en lijkt nog het meest op een kruising tussen ketchup en Worcestershiresauce. Het is kant-en-klaar te koop bij Aziatische winkels, maar ook makkelijk zelf te maken: meng 3 eetlepels Worcester, 3 eetlepels ketchup, 1 eetlepel oestersaus, 1 theelepel suiker en 1 theelepel citroensap.

Maori Murota

Recepten uit Tokyo

Uitgeverij: Good Cook

Prijs: €24,95