Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Integratiesubsidies weggesluisd door Marokkaanse denktank

De SP spreekt in een reactie van „wanbestuur” en wil dat minister Asscher een breed onderzoek instelt naar de financiën van Forum.
De SP spreekt in een reactie van „wanbestuur” en wil dat minister Asscher een breed onderzoek instelt naar de financiën van Forum. Foto ANP / Martijn Beekman

Een denktank die door twee ministeries is opgericht, staat centraal in een onderzoek naar fraude bij anti-radicaliseringsprojecten. De bankrekening van deze denktank is gebruikt voor privé-uitgaven. Dat blijkt uit het vertrouwelijke politiedossier waarin NRC Handelsblad inzage heeft gehad.

Het gaat om het Marokkaans Nederlands Interactieteam Jeugd, dat tien jaar geleden fungeerde als Marokkaanse denktank van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Radicaliseringsexpert en PvdA-politicus Halim el Madkouri heeft de slapende bankrekening van het team gebruikt om duizenden euro’s aan geheime neveninkomsten te stallen en in contanten op te nemen.

13.000 euro op bankrekening

Als programmamanager van multicultureel instituut Forum subsidieerde El Madkouri in 2013 diverse bijeenkomsten om radicalisering onder moslims tegen te gaan. Tegelijk liet hij zich privé inhuren door de organisatoren. Dit is tegen de integriteitsregels. Rond bijeenkomsten in Rotterdam en Amsterdam liet El Madkouri in drie tranches in totaal 13.000 euro overmaken op de bankrekening van het Marokkaans Nederlands Interactieteam Jeugd. Daar was hij in het verleden secretaris. Hij gaf deze bedragen niet op aan de belastingdienst en besteedde die privé.

Tegenover de politie heeft El Madkouri toegegeven dat hij geen gebruik had moeten maken van de rekening. Maar omdat die „nergens geregistreerd” stond heeft hij dit „uit gemakzucht” toch gedaan. El Madkouri zei tegen de politie dat hij zich niet kon herinneren hoe lang hij zich al op deze manier liet uitbetalen.

Directeur Forum ook gehoord

De voormalig directeur van Forum, Sadik Harchaoui, is eveneens gehoord in deze zaak. Hij was voorzitter van het Interactieteam en zou ook toegang hebben gehad tot de rekening. Harchaoui ontkent betrokkenheid. Hij zegt dat El Madkouri de enige was die nog van het bestaan van de bankrekening wist.

De anti-radicaliseringsbijeenkomsten werden niet alleen gesubsidieerd door Forum, maar ook door de Marokkaanse overheid. Het vermoeden bestaat dat het verschil tussen de werkelijke kosten van de bijeenkomsten en de inkomsten uit subsidies onder betrokkenen is verdeeld.

‘Indianenverhalen’

Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat Forum facturen niet liet specificeren. Het instituut, dat op 1 januari werd opgeheven vanwege interne twisten, keerde de subsidies uit zonder dat subsidiënten hun werkelijke kosten hoefden op te geven. De advocaat van El Madkouri zegt dat de beschuldigingen over subsidiemisbruik „niet gebaseerd zijn op feiten”. Volgens haar staat het dossier vol met „roddel, achterklap en indianenverhalen.”

De SP spreekt in een reactie van „wanbestuur” en wil dat minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) een breed onderzoek instelt naar de financiën van Forum, dat tot vorig jaar jaarlijks bijna 6 miljoen euro aan overheidssubsidies ontving.

Onzorgvuldig verstrekken subsidie

In maart van dit jaar bleek dat Forum ook in de fout was gegaan met het overboeken van 150.000 euro naar een stichting waar oud-directeur Harchaoui een belangrijke rol speelde. De Onderzoeksraad Integriteit Overheid stelde vast dat de verlening van deze anti-radicaliseringssubsidie „onzorgvuldig” was geschied.

Lees verder vanmiddag in NRC Handelsblad: De geheime rekening