Hoe je je in het buitenland in de nesten werkt

Of het nu in China is of in Rome, één ding hebben de toeristen die zich misdragen gemeen: ze veroorzaken grote ophef. Ook in eigen land.

De Rotterdamse student die zeven jaar geleden tijdens een studiereis in India het Taj Mahal- mausoleum swaffelde, kwam er misschien nog goed mee weg. De toen 22-jarige jongen werd geen wereldnieuws en ook belandde hij niet in de gevangenis. Wel werd hij van het EuroCollege in Rotterdam gestuurd.

Een studiegenoot filmde hoe de jongen met zijn penis tegen het grafmonument sloeg. De reis was juist bedoeld om niet-westerse culturen te leren kennen en deze te respecteren.

Van over de hele wereld zijn er voorbeelden te vinden van toeristen die zich misdragen bij monumenten of heilige plekken. Eén ding hebben die voorbeelden gemeen. Hoe onschuldig de acties ook lijken, en hoe kort ze soms ook duren, de ophef die ze veroorzaken is groot. Niet alleen in het land waar het fout ging, ook in het thuisland zorgen ze vaak voor grote verontwaardiging.

Een paar schandalen van de afgelopen jaren op een rij.

Je naam in het Colosseum krassen? 20.000 euro

In een van de wanden van de wereldberoemde tempel van Luxor in Egypte werd drie jaar geleden ‘Ding Jinhao was hier’ gekrast. De dader: een 15-jarige Chinese jongen. De jongen werd gevonden nadat een andere Chinese toerist drie jaar geleden een foto van het gekras op Weibo, het Chinese Twitter, had gezet. De foto werd 90.000 keer gedeeld, de jongen getraceerd en zowel virtueel als op zijn school en bij zijn huis belaagd. Zijn ouders verontschuldigden zich in een lokale krant voor hun slechte opvoeding.

Het Colosseum in Rome moest er een paar maanden geleden nog aan geloven. Twee Amerikaanse vrouwen van 21 en 25 jaar oud krasten hun initialen in de muren. Met een muntje wisten ze een ‘J’ en een ‘N’ in de historische muren te maken. Nadat ze een selfie hadden gemaakt met hun werk, werden ze opgepakt.

De kans dat ze voor hun gekras gestraft worden, is groot. Vorig jaar kreeg een 42-jarige Russische toerist een boete van 20.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden omdat hij de eerste letter van zijn naam, een K, in de muur van de ruïne had gekrast.

Ook in Nederland gaan toeristen weleens in de fout

Een bijzondere foto had de 22-jarige Duitse toerist die twee jaar geleden op de achttiende-eeuwse chaise longue in het Rijksmuseum poseerde zeker. Hij glipte onder het koord door, zijn broer maakte een foto. En toen werd hij opgepakt. Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 1.250 euro, om een „duidelijk signaal” te geven. De jongen werd uiteindelijk vrijgesproken. De rechter achtte niet bewezen dat de jongen de lichte schade op de bank, die een waarde heeft van 2,5 miljoen euro, had veroorzaakt.

Het waren juist de Nederlanders die dit jaar het nieuws haalden met de schade die ze hadden veroorzaakt. ‘Het is een slagveld in Rome’, klonk het in het RTL Nieuws van half acht op donderdag 19 februari. Feyenoordsupporters zouden zich misdragen hebben in de Italiaanse hoofdstad, waar ze een wedstrijd tegen AS Roma bijwoonden. Ze zouden onder meer de pas gerestaureerde Barcaccia-fontein hebben beschadigd. De fontein staat op het Piazza di Spagna, bij de Spaanse Trappen. Persbureau ANP berichtte dat de rellen „alleen al de winkeliers een schade van zeker 3 miljoen euro hebben bezorgd.”

De Italianen boos op Nederland. Nederlanders boos op Feyenoord. Feyenoorders boos op relschoppers.

De schade bleek later die week veel minder hoog. Uit een herberekening van nrc.next bleek dat het om minder dan 10 duizend euro ging.

Vooral witte mannenbillen

De 23-jarige Nederlandse jongen die op dit moment vastzit in Maleisië omdat hij zich naakt liet fotograferen op een heilige berg, was niet de eerste die daarmee in problemen kwam.

In het wereldberoemde tempelcomplex Angkor in Cambodja werden in januari, februari en mei poserende westerlingen betrapt. Zeker acht mensen zijn aangehouden. Vorig jaar werden in Machu Picchu, de eeuwenoude Incastad in Peru, ten minste acht toeristen aangehouden bij drie gevallen van naaktfotografie.

Maar of dit naakt poseren nu echt zo groot is? Een aantal liefhebbers van het genre heeft er Facebookpagina’s aan gewijd met namen als Naked at Monuments. Op de pagina zijn in totaal dertien foto’s geplaatst, waar vooral blote witte mannenbillen op staan. De pagina heeft 3.300 likes.

Dat ook de naaktposeerders een uitzondering zijn, blijkt misschien wel uit de ophef die ze hebben veroorzaakt. Dat maakt voor de Maleisische vicepremier Joseph Pairin Kitingan weinig uit. Deze week zei hij: „De Kinabalu is een heilige berg en daar moeten we niet te licht over denken.”