Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Gecheck op smartphones heeft nadelig effect op de huid van de nek’

Dat stond in Volkskrant Magazine

De aanleiding

Door de reflectie van je gezicht in de schermen van je tablet en telefoon ben je je veel bewuster van „wallen, kwabben en rimpelvorming rond de kaaklijn”, lazen we afgelopen weekend in Volkskrant Magazine. Al was dat slechts één van de problemen van tablets en telefoons die werden genoemd. Het was vooral het tweede probleem dat onze aandacht trok: „Ten tweede schijn je, doordat je met je hoofd in een hoek van 45 graden boven je techspul hangt, de boel ook nog eens te verergeren. Er is zelfs al een naam voor: de techneck.”

Heeft de cosmetische industrie een nieuwe manier gevonden om dure crèmes te verkopen – in het Volkskrant-artikel worden twaalf crèmes tegen ‘nekveroudering’ genoemd, sommige kosten meer dan 100 euro – of is de techneck reden tot zorg?

We checken of het gestaar naar je scherm een nadelig effect heeft op de huid van je nek.

En, klopt het?

Het stuk in de Volkskrant is een beautycolumn, met een „licht-ironische insteek”, benadrukt de auteur. Dat al dat gestaar naar schermen de aftakeling van je huid zou verergeren, heeft ze in artikelen van buitenlandse media gelezen. „Het is geen wetenschap, vandaar het woord ‘schijnt’.”

Maar het woord ‘techneck’ wordt vaker gebruikt. Vooral in de Britse media wordt erover geschreven. Zo plaatste de Daily Mail twee maanden geleden een interview met Tania Ali, 48 jaar, die zich zorgen maakt over de „losser wordende huid rond haar kaaklijn”. Haar computer en Kindle zouden daarvan de boosdoener zijn. Tania heeft gelukkig een crème gevonden die de boel een beetje kan redden (De Y-Shape firming skin range van YSL, die overigens 86 euro per pot kost), en smeert die op de foto’s bij het artikel gretig op haar nek.

Is dat wel nodig? „Nee”, zegt dermatoloog Hok Bing Thio, werkzaam in het Rotterdamse Erasmus MC. Hij heeft nog nooit iets over een techneck langs horen komen op congressen. Ook in de praktijk heeft hij er geen gezien.

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee moet er vooral hard om lachen. Ze weet wel dat mensen door hun mobiele telefoon meer puistjes aan één kant van hun gezicht kunnen krijgen, omdat er zoveel bacteriën op een mobiel kunnen zitten. Maar van die nek heeft ze nog nooit gehoord.

Beiden beloven het toch nog even te checken in de wetenschappelijke literatuur. Ze hebben uiteindelijk dezelfde conclusie: de relatie tussen huidverslapping en het staren naar een telefoon of tablet is niet aangetoond.

Het zou ook niet logisch zijn. Huidverslapping wordt veroorzaakt door verlies van de eiwitten collageen en elastine. Als je ouder wordt, maak je minder collageen en elastine aan en verliest je huid aan veerkracht. In het gezicht, waar spieren door lachen en fronzen aangespannen worden, kan dat voor rimpels zorgen. Ook oorzaken van buitenaf spelen een rol bij die afbraak. Vooral uv-straling is een grote boosdoener. „Die is voor 90 procent verantwoordelijk voor huidveroudering”, zegt Ultee. „Ook volumeverlies, zoals je ziet bij mensen die erg afgevallen zijn, kan huidverslapping veroorzaken.”

Maar het buigen, zoals dat bij de nek gebeurt, veroorzaakt die verslapping niet. „Als dat zo zou zijn”, zegt Thio, „dan zou je ook rimpels krijgen bij alles wat je kunt buigen, zoals je ellebogen en knieën”.

Conclusie

De relatie tussen huidverslapping en het staren naar een telefoon of tablet is niet aangetoond. Die crèmes hoef je dus niet aan te schaffen. Van het geld dat je bespaart, kun je beter uit eten gaan, zegt dermatoloog Thio. En daar kun je dan weer zorgeloos een foto van op Instagram plaatsen. We beoordelen de stelling als onwaar.