The Virgin Suicides

(Sofia Coppola, 1999). In Sofia Coppola’s dromerige debuutfilm, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Jeffrey Eugenides, blikt Trip Fontaine (Josh Hartnett) 25 jaar na dato weemoedig terug op zijn jeugd in de jaren zeventig, naar de lang vervlogen dagen dat hij smoorverliefd was op Lux (Kirsten Dunst), een van de vijf gezusters Lisbon. Er gebeurt iets met ze – zie titel – wat altijd met veel mysterie omgeven zal blijven, hoezeer Trip ook naar een antwoord verlangt. Coppola is in haar eersteling dicht bij het raadsel gebleven dat de tienermeisjes Lisbon in de ogen van de jongens omgeeft. Hoeveel dagboeken, brieven, kauwgumpapiertjes en onderbroeken de jongens ook van hun buurmeisjes verzamelen, wie zij werkelijk zijn komt nooit aan het licht. De sfeervolle film dweept in z’n aankleding, uitgebleekte kleuren, gebruik van super-8-filmpjes en muziek (van de Franse groep Air) zonder gêne met de jaren zeventig. Overigens werd deze week bekend dat Coppola wegens ‘creatieve meningsverschillen’ afziet van de live action-verfilming van Disney’s De kleine zeemeermin.

André Waardenburg