EU-leider tegen Grieken: het is bijna ‘game over’

Europese ‘president’ Tusk waarschuwt dat geduld van schuldeisers opraakt. Dijsselbloem dichter bij tweede voorzitterstermijn Eurogroep.

Foto EPA

Het geduld van internationale geldschieters met Griekenland lijkt snel op te raken. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, uitte gisteren de sterkste waarschuwing tot nu toe. „Er is geen tijd meer voor spelletjes”, zei de Pool. „Ik vrees dat de dag nadert dat iemand zegt: game over.”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) besloot gisteren bovendien zijn team van onderhandelaars terug te halen uit Brussel, omdat er geen schot zou zitten in de gesprekken met Athene over 7,2 miljard euro noodsteun. „Er zijn grote meningsverschillen”, lichtte een IMF-zegsman toe. „Er is recentelijk geen vooruitgang geboekt in het overbruggen daarvan.” Vandaag zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, echter dat de onderhandelingen doorgaan.

Volgens Tusk moet de Griekse regering zich „een beetje realistischer” gaan gedragen. „We hebben beslissingen nodig, en geen onderhandelingen.” Zonder noodsteun kan Griekenland niet voldoen aan afbetalingen van in totaal bijna 8 miljard euro aan het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB). Voor het einde van juni moet er een akkoord liggen over de bezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om voor noodsteun in aanmerking te komen, omdat dan het EU-hulpprogramma aan Griekenland afloopt.

Maar eigenlijk moet dit al eerder, omdat landen als Nederland en Duitsland de tijd nodig hebben om zo’n akkoord door hun parlementen te loodsen. Alle ogen zijn daarom gericht op een bijeenkomst, donderdag, van de Eurogroep, het door Jeroen Dijsselbloem voorgezeten gremium van ministers van Financiën uit de eurozone.

Eurolanden, het IMF en de ECB presenteerden vorige week een compromis aan Griekenland: in ruil voor pijnlijke hervormingen (pensioenkortingen, btw-verhogingen) zou het land de komende jaren minder hard hoeven te bezuinigen. Na onderhandelingen hierover zei Tsipras in Brussel dat een akkoord „in zicht” is, maar vorige week vrijdag noemde hij het compromis opeens „absurd”. Dat heeft in Brussel veel kwaad bloed gezet.

De Grieken verwachten ook toezeggingen over het kwijtschelden van Griekse schulden, maar voor geldschieters is dat onbespreekbaar zolang de discussie over het huidige hulpprogramma niet is afgerond. Een van de mogelijke oplossingen die nu circuleren is dat het reeds twee keer eerder verlengde programma voor een derde maal wordt verlengd. Athene zou mogen tappen uit een potje met 10 miljard euro voor herkapitalisering van Griekse banken. Voorwaarde is wel Athene het compromis van vorige week alsnog accepteert.