EU bekijkt of Amazon e-bookmarkt verstoort

De Europese Commissie gaat onderzoeken of webwinkel Amazon de concurrentieverhoudingen in de markt voor e-books verstoort. Dat heeft zij gisteren gemeld. Aanleiding voor het onderzoek is dat Amazon bij uitgeverijen contractueel een laagsteprijsgarantie heeft bedongen. Voorlopig richt het onderzoek zich op Engelse en Duitse e-books. Amazon sluit dergelijke contracten ook af in Nederland, bevestigden dit najaar uitgevers aan deze krant toen Amazon in Nederland actief werd.

Volgens media-advocaat Hans Bousie is eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) er vooral op uit om druk uit te oefenen. „Door dit onderzoek zo aan te kondigen, gaat de Commissie ervan uit dat Amazon het contract zal aanpassen, dat Amazon snel zal inbinden.” Dat het onderzoek zich in eerste instantie richt op de Duitse en Engelse markt is begrijpelijk, vindt Bousie. Die markten verschillen onderling sterk doordat in Duitsland een vaste boekenprijs geldt en die in het Verenigd Koninkrijk juist is losgelaten. „Zodra in beide landen de contracten zijn aangepast, zal de aanpassing in andere landen makkelijk zijn. In Nederland wachten we de uitkomst af.”

De Börsenverein des Deutschen Buchhandels (vereniging van Duitse uitgevers en boekhandelaren) reageerde enthousiast. De Duitse mededingingsautoriteit kaartte de rol van Amazon vorig jaar aan bij de Commissie.