Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

En weer wordt Hiddink gered tegen Letland

Georginio Wijnaldum scoort de bevrijdende 0-1 en viert dat met Luciano Narsingh die even later de 0-2 scoort.
Georginio Wijnaldum scoort de bevrijdende 0-1 en viert dat met Luciano Narsingh die even later de 0-2 scoort. Foto ANP / Stanley Gontha

Het Nederlands elftal heeft met een overwinning op Letland de kansen op plaatsing voor het EK in tact gehouden. Oranje domineerde in Riga, maar drukte pas in de tweede helft door. De PSV’ers Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh scoorden.

De openingsgoal viel uiteindelijk later dan wat voor aangenaam door kan gaan, maar dat maakt in breder perspectief allemaal weinig uit. Guus Hiddink zit weer wat comfortabeler in het zadel als bondscoach. De wedstrijd werd tegen Letland in de 65ste minuut opengebroken, en wel door de door hem ingebrachte Georginio Wijnaldum. Iets dat in de opportunistische voetbalwereld nogal eens geduid wordt als handelsmerk van de coach met voorzienende blik en tactisch inzicht.

Spelen met vuur

Nederland, dat al maanden gevaarlijk met het noodlot flirt, houdt zo ruimschoots zicht op rechtstreekse kwalificatie voor het EK, na de 2-0 overwinning vrijdagavond op Letland. Overtuigend, voor zover je, als vertegenwoordigend elftal van een formidabele voetbalnatie als Nederland kan overtuigen tegen een voetbaldwerg.

In het Skonto Stadion in Riga ligt een klein speelveld, en er was niet gesproeid. Gecombineerd met het fanatisme van de thuisploeg liet Letland Nederland vanaf de aftrap merken de gasten graag een onplezierige avond te willen bezorgen. Wesley Sneijder ontving een poortje, Jetro Willems werd nog even gedold en dat was allemaal bijzonder tot genoegen van het Letse volk, met 7.000 ruim aanwezig in het stadionnetje, dat aan een van de korte zijde open is.

De aanblik van een parkeerplaats en appartementengebouwen deden achter de rug van Jasper Cillessen vreemd aan. Jeugdvoetbalachtig, alsof de belangen van dit EK-kwalificatieduel in juni niet enorm waren, voor het Nederlands voetbal dan. Want het ging hier toch echt in potentie om de continuïteit van Hiddinks bondscoachschap.

Kosmopolitische trainer

De misschien wel meest kosmopolitische trainer ter wereld, mondaine voetbalman van aanzienlijk intellectueel soortelijk gewicht, moest in de periferie van de Europese voetbalkaart gisteravond resultaat halen om zijn sluitstuk als coach nog een kans op glans te geven. Om zijn pensionering niet al deze zomer onafwendbaar te maken, met een roemloze vervaging uit het trainersbestaan.

Dat dus bleef hem bespaard. Oranje maakte zich met nodig gemak af van Letland, dat de vorige keer dat Hiddink op de schopstoel zat, een half jaar geleden, ook al een dankbare sparringpartner was voor de gebutste Nederlandse selectie. Met 31 ondernomen doelpogingen, negen schoten op doel, kon Hiddinks Oranje gisteravond prima statistieken overleggen.

De problemen zijn natuurlijk legio, meest pregnant de weinig overtuigende afweer en incoherente middenveldbezetting. En daarbij is Hiddink er de afgelopen maanden bijna consequent in geslaagd om spelers tegen hun eigen kwetsbaarheid en beperkingen aan te laten lopen. Dit Oranje heeft behoefte aan een sturende hand, maar de rode draad in zijn eerste jaar terug bij Oranje is nu juist dat er geen rode draad te ontwaren is.

Controle

Oranje nam na zes minuten de controle tegen Letland en, zoveel is waar, die werd niet meer uit handen gegeven. Al liet Gregory van der Wiel zich nog in de luren leggen aan de achterlijn, maar Denniss Rakels wist er geen penalty uit te slepen. Wel geel, voor een schwalbe. Het Letse verzet was toen gebroken. Van de machtige wreeftrappen van de Hollandse internationals droop de klasse, al leidden die precieze passes vrijwel alleen over de linkerflank, de kant van uiterst dominante Memphis Depay, tot serieuze kansen. Maar de Letse doelman Andris Vanins had de (eerste) helft van zijn leven, en bleek een sta-in-de-weg in de meeste pure vorm, met reflexen van een in geel gestoken katachtige.

Hiddink liet zich niet zien; zijn assistent en de tot bondscoach voor de toekomst geparachuteerde Danny Blind was de souffleur langs de zijlijn. Met de kansen die zich in steeds hoger tempo opstapelden, moet de bondscoach zich veilig hebben gevoeld. Alleen de in Oranje nimmer verzakende Klaas-Jan Huntelaar wist zich geen raad tegen de met lichamen volgepropte verdediging. Kansen te over, om hem heen dan, maar juist hij, killer bij uitstek, mocht niet één keer ook maar ruiken aan doelkans.

Puntertje

Het puntertje van Wijnaldum, ingevallen voor de moegestreden aanvoerder Van Persie, brak na tweederde wedstrijd de ban en toen pas durfde het in honderdtallen aanwezige Oranjepubliek de ploeg aan te sporen tot „jagen”. De bleke Luciano Narsingh, op tijd weggestuurd door de afjagende Blind, kreeg vier minuten daarna vrije doortocht voor de 2-0.

Sneijder bracht in dit vreemde zomeravondduel met, voor Nederland, torenhoge inzet wat van iemand van zijn statuur verwacht mag worden: klasse. Trekkebenend in het laatste kwartier maar niettemin nog in staat tot een trekstootachtige stift op de lat. Wat het experiment met Huntelaar en Van Persie aangaande: duidelijk is dat met de getekende vrede tussen de twee superspitsen niet direct ook een droomkoppel geboren is. Sinds de door de bondscoach georganiseerde kop koffie die de twee spitsen dronken, gunnen ze elkaar van alles, maar met de twee als paartje is er alsnog niets revolutionairs voorgevallen.

Misschien komt het nog. Hiddink zit weer, zoals hij had gehoopt, „aan het stuur” in groep A. Oranje is Tsjechië, dat van de koploper IJsland verloor, tot op drie punten genaderd. „Het was op en af”, zei hij na afloop kort terugblikkend op zijn eerste jaar terug aan het roer bij Oranje. „Maar in gedeeltes, want kritisch moeten we blijven, in gedeeltes hebben we laatste wedstrijden laten zien dat er potentie is.”