Eindelijk, al het werelderfgoed bezoeken dit weekend

Als je altijd al benieuwd was naar de ‘ziel van de Waddenzee’, dan is dit weekend je grote kans: morgen en zondag zijn de Werelderfgoeddagen. Dat betekent dat er lezingen, fietstochten en workshops zijn waarbij je de tien monumenten kunt bezoeken die in Nederland op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan.

Omdat de kans groot is dat het een klein beetje suffig gaat worden, bedenkt de organisatie altijd een thema. Twee jaar geleden was dat bijvoorbeeld ‘muziek’ en vloog Ali B. door het land om optredens en workshops rappen te geven. Dit jaar is het thema ‘door het oog van de lens'. Er zijn fotoworkshops van fotograaf Pim van der Maden bij het ir. D.F. Woudagemaal en Schokland. En er is een Instameet, georganiseerd door Droogmakerij de Beemster, de Stelling van Amsterdam en de Amsterdamse grachtengordel.

UNESCO is een onderdeel van de Verenigde Naties, met als doel alles wat van universele waarde is voor de mensheid beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Niet elk werelderfgoed is per se mooi, maar alle monumenten zijn op hun eigen manier ‘uniek’, ‘van groot belang voor de mensheid’ en ‘onvervangbaar’ vinden ze van UNESCO zelf. Je kunt ze dus alle tien bezoeken: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, Droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee, de Grachtengordel van Amsterdam en de Van Nellefabriek. Die laatste hoort pas sinds een jaar bij het lijstje.