Media

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

PostNL neemt zzp’ers in dienst

PostNL buigt voor kritiek zzp’ers, kopt de Volkskrant vanochtend. Het bedrijf is bereid - na aanhoudende felle kritiek op hun krappe definities van werknemer en zelfstandige die zou leiden tot schijnzelfstandigheid - om zzp’ers een aanbod te doen hen in dienst te nemen.

Of en hoeveel flexibele werknemers zullen ingaan op het voorstel is onduidelijk, constateert de krant. PostNL is wel het eerste bedrijf dat op deze manier zelfstandigen in dienst wil nemen. Yme Pasma, directeur pakketten Benelux in een reactie:

“We zijn er niet blind voor dat de meningen over zelfstandigen in de samenleving veranderen. Wij zijn een bedrijf van de straat en zullen altijd mee blijven veranderen.”

Volgens de Volkskrant is de beslissing van PostNL verrassend. Het bedrijf ontkende lange tijd dat het kampte met een probleem van schijnzelfstandigheid onder werknemers.

Shell trekt zich terug uit Oekraïne

De verslechterde veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne dwingt Royal Dutch Shell om zich terug te trekken uit een plaatselijk schaliegasproject, meldt Z24. Tegenover de Kyiv Post laat een woordvoerder van het bedrijf weten dat het door de gevechten tussen regeringstroepen en separatisten niet kan voldoen aan de gestelde afspraken.

Shell staat niet alleen. Eerder al gaf het Amerikaanse Chevron de brui aan gasboringen in het westen van Oekraïne, dat mogelijk 10 miljard aan opbrengsten had kunnen opleveren. Volgens Shell is naast de veiligheidssituatie ook de gedaalde olieprijzen verantwoordelijk voor hun vertrek. De baten wegen niet meer op tegen lasten, schrijft de Financial Times.

Philips onderzoekt apparatuur

Respironics, een dochterbedrijf van Philips, onderzoekt de gezondheidsrisico’s van zijn eigen medische apparatuur. Amerikaanse concurrent RedMed vaardigde onlangs een waarschuwing uit dat een beademingsapparaat het risico op hartfalen vergroot bij patiënten die kampen met slaapapneu, meldt RTL Nieuws.

In dit persbericht van de Amerikaanse gezondheidsinstanties wordt het besluit van Philips toegelicht. Respironics maakt soortgelijke beademingsapparaten:

Philips is actively evaluating the information provided by ResMed and examining if this might impact the medical care of patients who use Philips BiPAP autoSV/BiPAP autoSV Advanced devices. As part of this ongoing investigation, we are working with ResMed in order to better understand their study data. We are also evaluating post market surveillance data, public adverse event data and other published data to identify and assess other safety concerns that may be present.

Philips slaat de handen ineen met RedMed om de risico’s van hun beademingsapparaten te onderzoeken, schrijft RTL Nieuws. Totdat deze studie resultaten oplevert, mogen de machines niet gebruikt worden.