Dit zijn de 28 boeken die vandaag worden gerecenseerd in NRC Boeken

Dertien wielerboeken, de nieuwe en 59ste Stephen King, een roman die bestaat uit één zin, en Marcel Proust: dit zijn de 28 boeken die vandaag gerecenseerd worden in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Klik op de boekcover om bij de recensie te komen.

Tour des Livres: 13 boeken over de Tour de France

embed-1-w640Over toppen en door dalen: over drie weken begint de Tour de France in Utrecht. Dat is net genoeg om de berg aan nieuwe wielerboeken te beklimmen. Boekenredacteur Arjen Fortuin reed alvast de Tour des Livres en schreef dertien minirecensies van dertien recent verschenen wielerboeken: ‘Volgens een oude wielerboekenwet staat er in elk boek van Mart Smeets tenminste één goed hoofdstuk, maar in Thuis in de Tour moeten we lang zoeken.’
Klik op de cover voor de recensie

Strohalm voor de lezer - Joseph Brodsky

★★★★★
9200000022230394Bijna heet deze nieuwe uitgave het ‘verzameld werk’ van de Russisch-Amerikaanse dichter. Je kunt zijn geweldig rijk oeuvre, vertaald door uiteenlopende vertalers, overal wel openslaan, want het wemelt van de verrassingen en wijsheden. Lees ook de annotaties. Recensent Guus Middag: ‘Denk ik aan Joseph Brodsky (1940–1996), dan denk ik nog altijd aan het eerste gedicht dat ik ooit van hem las: zijn gedicht over Dido en Aeneas.’
Klik op de cover voor de recensie

De eerlijke vinder - Stephen King

1206bb kingDe kans dat Stephen King ooit een roman niet publiceert, lijkt nul: De eerlijke vinder is zijn 59ste boek in veertig jaar. Het gaat over een lezer van de fictionele schrijver John Rothstein, een geniale literaire kluizenaar in wiens leven en werk we veel Salinger herkennen en een vleugje Updike. De lezer is Morris Bellamy, een hartstochtelijke doch woedende Rothstein-fan, die de ongepubliceerde manuscripten na de moord op zijn idool ongelezen begraaft op het landje achter zijn huis en meteen daarna voor een ongerelateerde misdaad vijfendertig jaar de bak in draait, hunkerend naar het lonkend leesvoer.
Klik op de cover voor de recensie

De nachten van hofman - Willem van Zadelhoff

★★★★☆
1206bb zadelhoff-2Na Vuur stelen (2008) is ook de nieuwste roman van Willem van Zadelhoff in de wereld van het theater gesitueerd. We volgen hierin Max Hofman, een acteur van gevorderde leeftijd die van Amsterdam naar Antwerpen reist om een rol te spelen in een enscenering van Tsjechovs De Meeuw. Hofman speelt Trigorin (een oudere schrijver), zijn ex-vrouw Tanja speelt ook in het stuk mee. En er loopt ook nog een fris van de Toneelschool geplukt blaadje rond die de naiëve Nina moet vertolken.
Klik op de cover voor de recensie

Nu, ik - Rutger Pontzen

★★★★☆
9200000036200345Het is even wennen als je het romandebuut van Rutger Pontzen (1957) openslaat: een boek zonder witregels, zonder alinea’s, zonder hoofdstukken. En waar eindigt de eerste zin? Nergens. Nu ik bestaat uit één puntloze zin die zich over 270 pagina’s uitstrekt. Pontzen vergt dus wel wat van het geduld en het concentratievermogen van zijn lezers, al maakt hij royaal gebruik van de puntkomma, een verkapte punt, om zijn ene zin overzichtelijk te houden.
Klik op de cover voor de recensie

Paard met laarzen - Jef Aerts

★★★★☆
1206bb aertsJe komt ze niet vaak tegen: schrijvers voor volwassenen die de kinderboekenwereld betreden. Maar Vlaming Jef Aerts heeft gelukkig lak aan status en schrijft gewoon wat hij vindt dat geschreven moet worden. Na een Biegeliaans sprookje, prentenboek met Marit Törnqvist en een surrealistische wintervertelling verrast hij nu met Paard met laarzen, een mooi huis-tuin-en-keuken-avontuur dat Astrid Lindgren in herinnering roept.
Klik op de cover voor de recensie

Swanns kant op - Marcel Proust

★★★★★ (vertaling: ★★★☆☆)
9200000036183487Swanns kant op is de levendige titel van een nieuwe vertaling van Du côté de chez Swann (1913), het eerste boek van Marcel Prousts zevendelige romancyclus Op zoek naar de verloren tijd (À la recherche du temps perdu). Dit eerste boek, dat zelf weer uiteenvalt in drie delen, is twee keer eerder in het Nederlands vertaald, beide keren onder de titel De kant van Swann. Het vertaalwerk is dit keer gedaan door Martin de Haan en Rokus Hofstede. Welke keuzes maakten ze, en waarom?
Klik op de cover voor de recensie

Vrij - Willy Vlautin

★★★★☆
9789029090315‘Sinds het begin van de financiële crisis in 2008,’ schreef criticus A.O. Scott eind vorig jaar in The New York Times, ‘wacht ik al op De druiven der gramschap (van John Steinbeck, red.). Willy Vlautins romans worden bevolkt door mensen voor wie de Amerikaanse Droom een illusie is gebleken, maar die, gedreven door een bijna irrationeel optimisme, toch blijven doorploeteren. Dat geldt (nog sterker dan in zijn drie vorige boeken) ook voor Vrij, zijn nieuwste.
Klik op de cover voor de recensie

Cavia’s op proef - Ludvík Vaculík

★★★★☆
1206bb vaculikCavia’s op proef is het bizarre relaas over cavia’s van de zaterdag in Praag overleden Tsjechische schrijver Ludvík Vaculík (1926-2015). De roman verscheen al in 1975, maar is nu in een nieuwe vertaling uitgekomen. Het boek gold als een van de eerste Tsjechische werken uit de samizdat-literatuur die na de Praagse Lente voorbij het IJzeren Gordijn wist te glippen.
Klik op de cover voor de recensie

Periphery - Yossi Alpher

★★★★☆
embed-2-strippedIn 1965 kreeg de jonge Israëlische militair Yossi Alpher een opmerkelijke opdracht. Hij moest een militair handboek uit het Hebreeuws in het Engels vertalen voor vier officieren die naar Iraaks Koerdistan gingen om de Koerden te adviseren in hun strijd tegen het leger van Saddam Hussein. Ze konden geen Hebreeuws handboek meenemen naar Koerdistan omdat alleen het hoogste leiderschap daar wist dat de nieuwe adviseurs Israëliërs waren. Israël was immers melaats in de regio. Nu komt Alpher met een boek over Israëls buitenlandse strategie om vrienden te maken. Dat was vaak vergeefs.
Klik op de cover voor de recensie

Cataloging the World - Alex Wright

★★★★☆
embed-1-strippedDe droom van universele kennis is niet beperkt tot het digitale tijdperk. Van de archieven van de Soemeriërs tot de bibliotheek van Alexandrië heeft de mensheid geworsteld met de overdaad aan informatie. De nu vrijwel vergeten Belg Paul Otlet (1868-1944) was één van hen. In Cataloging the World plaatst Alex Wright hem in een imposante rij van denkers als H.G. Wells, Melvil Dewey, Ted Nelson, Vannevar Bush en Steve Jobs. Dat Wright vergeet de Google-oprichters Serge Brin en Larry Page in die reeks op te nemen is een van de weinige missers in dit boek.
Klik op de cover voor de recensie

Waterloo - Tim Clayton

★★★★★
embed-1-stripped-2
Sloegen de Nederlanders op vlucht bij de Slag bij Waterloo? Of was het een terugtocht? In de beste van drie studies over de slag velt Tim Clayton een afgewogen oordeel over het Nederlandse optreden. Want over de rol van de Nederlanders tijdens de Slag bij Waterloo is nog altijd het laatste woord niet geschreven.

Kunst en politiek - Joes Segal

★★★★☆
embed-1-stripped-3Het gebruik van moeilijke, moderne kunst als politieke propaganda voor de VS is een van de vele paradoxen in Kunst & politiek . Met een goed oog voor ongerijmdheden laat Segal in zes heldere essays over onder meer kunst in nazi-Duitsland en in de Volksrepubliek China zien dat de verhouding tussen kunst en politiek zelden eenduidig was tussen 1914 en 2014.
Klik op de cover voor de recensie

The Life and Afterlife of a Ukranian Nationalist - Grzegorz Rossolinski-Liebe

★★★★☆
embed-1-stripped-4Rossolinski-LiebeDe naam Stepan Bandera is in Rusland een scheldwoord. Hij collaboreerde met Hitler, joeg talloze Polen over de kling en is een nationale held. Nu is er zijn eerste wetenschappelijke biografie.
Klik op de cover voor de recensie