Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

De week waarin de wijkagent aanklopte bij een man die tien jaar alleen was

Een straat in Rotterdam-Zuid, de wijk Feijenoord-Hillesluis. In armere buurten is er minder burgerparticipatie dan in rijke buurten, blijkt uit Rotterdams onderzoek.
Een straat in Rotterdam-Zuid, de wijk Feijenoord-Hillesluis. In armere buurten is er minder burgerparticipatie dan in rijke buurten, blijkt uit Rotterdams onderzoek. Foto: Peter de Krom

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Tien jaar woonde de man alleen in zijn huis in Rotterdam. Tot wijkagent Wilco aanbelde. Collega Arjan Paans tekende deze week het verhaal op dat een perfecte illustratie was bij de vraag welke effecten het terugtrekken van de overheid op buurten heeft. ‘Burgerparticipatie werkt vooral in de rijke, witte buurt’, schreven daarover onderzoekers Godfried Engbersen en Erik Snel.

Een nog veel extremer verhaal over eenzaamheid tekende Tom Vennink op: begin deze week oordeelde een rechter in Louisiana dat Albert Woodfox (68) onmiddellijk vrij moet komen. De man leefde 43 jaar in een isoleercel van 3 op 2 meter. Er blijkt geen geldige veroordeling om hem in de gevangenis te houden, laat staan in eenzame opsluiting. Is de isoleercel effectief, vroeg buitenlandredacteur Maartje Somers zich af. ‘Nee, gevangen komen er beschadigder en gewelddadiger uit’.

En nog een verhaal over totaal andere eenzaamheid: vanuit Princeton schreef Pia de Jong deze week een ontroerende column over Johnny Nash, de zoon van ‘beautiful mind’ John Nash en diens vrouw Alicia, die enkele weken geleden samen verongelukten. ‘Genialiteit heeft helaas vaak een schaduwzijde’.

Rouw en heimwee liggen dicht bij elkaar, las ik deze week in een interview dat wetenschapredacteur Ellen de Bruin had met heimweeonderzoeker Margaret Stroebe. ‘Bij heimwee mis je niet alleen mensen en de hond, maar ook voedsel, muziek, de routines van thuis, de sunday roast,…’

‘Goed nieuws is geen nieuws’, luidt een oud journalistiek adagium. Of toch? We meldden deze week graag dat minister Jet Bussemaker een aantal culturele instellingen redt die bij de bezuinigingsoperatie van haar voorganger hard waren getroffen. En neen, cultuur is niet alleen voor elite.

Meer goed nieuws. De Nederlandse Bank denkt dat de slechtste economische periode sinds de jaren dertig eindelijk achter de rug is. ‘Voorspellingen zijn niet feilloos’, reageerde de krant in een commentaar. ‘Op dit moment is optimisme zeker gerechtvaardigd, maar enige voorzichtigheid is geen luxe‘.

Nog meer goed nieuws. De vakantie nadert. En dat betekent natuurlijk ook de Tour de France, die dit jaar in Utrecht start. Boekenredacteur én sportliefhebber Arjen Fortuin beklom alvast een kleine berg van dertien wielerboeken. Wie zakenboeken verkiest boven sportliteratuur kan dan weer op NRCQ de aanraders van de top van het Nederlandse bedrijfsleven vinden.

Over sport gesproken. Voor het eerst doen Nederlandse vrouwen mee aan een WK voetbal. Een prettige gelegenheid om terug te blikken op de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Frank Provoost schreef een prachtig stuk over zijn moeder, Jannie Slabber, die in 1971 een van de eerste leeuwinnen van Oranje was.

En over de zomer gesproken: dit weekend gaat het festivalseizoen van start met dat heerlijke Pinkpop met Muse als een van de headliners. De cultuurredactie van NRC blikt alvast vooruit op de leukste zomerfestivals in Nederland én Europa. Genieten dus!

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.