De Copa als revanche voor het WK

Waarom het interessant is om het prestigieuze voetbaltoernooi in Zuid-Amerika te volgen.

Door

Sambavoetbal, grove overtredingen en Zuid-Amerikaanse passie. Balkunstenaars en straatvechters komen sinds vannacht samen in Chili op de Copa América, het continentale voetbaltoernooi van Zuid-Amerika. Vijf redenen om de komende weken ’s nachts wakker te blijven.

1 Een bijzondere tweestrijd in het verschiet: Messi versus Neymar.

Op voorhand de twee sterren van de Copa América. Dat één van deze spelers van FC Barcelona het toernooi wint, is allesbehalve een zekerheid. Argentinië en Brazilië werden vier jaar geleden al in de kwartfinales uitgeschakeld.

Lionel Messi zal gebrand zijn om eindelijk een keer een prijs te winnen met Argentinië. Naast het WK voor spelers onder de 20 jaar en de Olympische Spelen heeft de dribbelaar, die tijdens het toernooi 28 jaar wordt, met het ‘echte’ nationale elftal nog geen beker gewonnen. „Het is een droom om een beker te winnen met Argentinië”, zegt Messi op de website van de Copa América. „Na de verloren WK-finale verdient onze groep iets moois. We zijn individueel en mentaal gegroeid.”

De Braziliaan Neymar wil wat rechtzetten na het WK-debacle van vorig jaar in eigen land. De Goddelijke Kanaries hadden maar één doel voor ogen en dat was om wereldkampioen te worden. Neymar werd echter uit het toernooi geschopt en zijn ploeggenoten werden in de halve finale zoek getikt door Duitsland (1-7).

De Braziliaanse legende Roberto Rivellino, wereldkampioen in 1970, verwacht een mooie strijd. „Neymar is duidelijk onze beste speler, maar Messi is momenteel beter dan ooit. Hij is actiever, verdedigt mee en strooit nu ook met lange passes.”

2 Meer dan alleen Zuid-Amerikaans voetbal door de wildcards.

Waar de UEFA voorzichtig met potlood plannen schetst om bij het Europees kampioenschap landen van buiten Europa uit te nodigen, weten de Zuid-Amerikanen al niet beter. Sinds 1993 deelt de voetbalbond CONMEBOL wildcards uit. Mexico is sindsdien een vaste klant geworden en het kleine voetballand Jamaica doet dit jaar voor het eerst mee.

Mexico komt zonder enkele belangrijke spelers, zoals PSV’er Andrés Guardado, naar Chili. Zij krijgen rust voor de Gold Cup in de VS en Canada. Dat toernooi van Midden- en Noord-Amerika begint drie dagen na de finale van de Copa América.

3 Even geen FIFA-affaires, maar gewoon weer voetbal. Of toch?

Na alle ophef over de wereldvoetbalbond FIFA staat er weer een groot evenement voor de deur. Toch gaat de discussie alvast over de volgende editie van het oudste landentoernooi in de voetbalwereld. De Copa América bestaat in 2016 honderd jaar en dat wil de Zuid-Amerikaanse bond op een speciale manier vieren. Tegenwoordig is het toernooi om de vier jaar, maar in 2016 moet er een extra editie komen. En wel in de Verenigde Staten.

Doordat de beerput bij de FIFA is opengegaan staat ook de Copa América van 2016 ter discussie. Verschillende bestuurders wereldvoetbalbond uit juist de Zuid-Amerikaanse landen zijn gearresteerd vanwege mogelijke corruptie.

4 Uruguay moet bewijzen dat het zonder Suárez kan winnen.

Dat zal lastig worden ook al is Uruguay het land met de meeste eindzeges in de Copa América (15). Aan de hand van Luis Suárez greep La Celeste in 2011 de titel, door in de finale met 3-0 te winnen van Paraguay. Bondscoach Oscar Tabárez kan niet beschikken over de geschorste topscorer allertijden van Uruguay. Suárez werd voor negen duels geschorst na zijn beet in de schouder van de Italiaan Giorgio Chiellini op het WK van 2014. „Ik ben verdoemd om toe te kijken”, reageert Suárez. Uruguay werd in Brazilië in de achtste finales door Colombia uitgeschakeld.

5 Outsiders ruiken hun kans na fraai WK in Brazilië

Landen als Colombia en Chili maakten indruk op het wereldkampioenschap van 2014, maar beide landen werden al dan niet onfortuinlijk uitgeschakeld door gastland Brazilië. Een jaar later zijn ze vol vertrouwen.

„Omdat het toernooi in eigen land is, voelt het alsof we met twaalf spelen”, zegt de Chileense aanvaller Alexis Sánchez. „Ik wil Chili naar de top van het voetbal brengen. Als ik fan was, zou ik een kaartje voor dit toernooi kopen. Dan kan ik een ster als Lionel Messi, een krijger als Arturo Vidal en natuurlijk ook mezelf zien.”

Zijn ploeggenoot bij Arsenal, David Ospina, verdedigt het doel bij Colombia. Dat land heeft met spelers als James Rodriguez, Jackson Martinez en Falcao ook enkele smaakmakers. „We kunnen niet om de momenten van Neymar en Messi heen”, geeft Ospina aan. „Maar ons grote doel is om te winnen. Wij zijn zeker niet slechter dan de andere teams.” Chili begon vannacht in elk geval goed, met een 2-0 zege op Ecuador.