Dat wordt kiezen vannacht: vrouwenvoetbal ofCopa América

Balkunstenaars en straatvechters komen samen op het Copa América voetbaltoernooi in Zuid-Amerika, dat de komende weken wordt gehouden. En echt, daarvoor wil je wakker blijven.

De twee voetballers over wie het de komende weken gaat: Messi (links) en Neymar. Foto AFP/EPA
De twee voetballers over wie het de komende weken gaat: Messi (links) en Neymar. Foto AFP/EPA

Sambavoetbal, grove overtredingen en Zuid-Amerikaanse passie: balkunstenaars en straatvechters komen samen in Chili op de Copa América, het continentale voetbaltoernooi van Zuid-Amerika. Vijf redenen om de komende nachten wakker te blijven.

1 Er komt een bijzondere tweestrijd: Messi versus Neymar.

Messi en Neymar zijn op voorhand de twee sterren van de Copa América. Maar dat een van deze spelers van FC Barcelona het toernooi wint, is allesbehalve een formaliteit. Argentinië en Brazilië werden vier jaar geleden al in de kwartfinales uitgeschakeld.

Lionel Messi zal eindelijk een keer een prijs willen winnen met Argentinië. Naast het WK voor spelers onder de 20 jaar en de Olympische Spelen heeft de dribbelaar, die tijdens het toernooi 28 jaar wordt, met het ‘echte’ nationale elftal nog geen beker gewonnen.

„Het is een droom om een beker te winnen met Argentinië”, zegt Messi op de website van de Copa América. „Na de verloren WK-finale verdient onze groep iets moois. We zijn individueel en mentaal gegroeid.”

Ook Neymar wil wat rechtzetten, na het WK-debacle van vorig jaar in eigen land. De Goddelijke Kanaries hadden maar één doel voor ogen: wereldkampioen worden. Neymar werd echter uit het toernooi geschopt. Zijn Braziliaanse ploeggenoten werden in de halve finale zoek getikt door Duitsland (1-7).

De Braziliaanse legende Roberto Rivellino, wereldkampioen in 1970, verwacht een mooie strijd. „Neymar is duidelijk onze beste speler. Maar Messi is momenteel beter dan ooit. Hij is actiever, verdedigt mee en strooit nu ook met lange passes.”

2 Er is meer dan alleen Zuid-Amerikaans voetbal, dankzij wildcards.

Waar de UEFA alleen nog maar voorzichtig plannen schetst om bij het Europees kampioenschap landen uit te nodigen van buiten Europa, weten de Zuid-Amerikanen al niet beter. Sinds 1993 deelt de voetbalbond CONMEBOL wildcards uit. Mexico is een vaste klant geworden. En het kleine voetballand Jamaica doet dit jaar voor het eerst mee.

Overigens komt Mexico naar Chili zonder enkele belangrijke spelers, zoals PSV’er Andrés Guardado. Zij krijgen rust voor de Gold Cup in de VS en Canada. Dat toernooi van Midden- en Noord-Amerika begint drie dagen na de finale van de Copa América.

3 Even geen FIFA-affaires, maar gewoon weer voetbal. Toch?

Na alle ophef over de wereldvoetbalbond staat er eindelijk weer een groot evenement voor de deur. Toch gaat de discussie alvast over de volgende editie van het oudste landentoernooi in de voetbalwereld. Inclusief gedoe over de FIFA.

De Copa América bestaat in 2016 100 jaar. En dat wil de Zuid-Amerikaanse bond op een speciale manier vieren. Het toernooi is om de vier jaar, maar volgend jaar moet er een extra editie komen. En wel in de Verenigde Staten.

Maar de Copa América van 2016 staat ter discussie, sinds de beerput is opengegaan bij de FIFA. Verschillende initiatiefnemers zijn gearresteerd vanwege mogelijke corruptie. Zij waren tevens officials van de wereldvoetbalbond.

4 Spannend: Uruguay verdedigt de titel zonder Suárez. Kan dat wel?

Uruguay is het land met de meeste eindzeges in de Copa América (15). Aan de hand van Luis Suárez greep La Celeste in 2011 de titel, door in de finale met 3-0 te winnen van Paraguay.

Maar bondscoach Oscar Tabárez kan niet beschikken over de geschorste topscorer allertijden van Uruguay. Suárez werd voor negen duels geschorst na zijn beet in de schouder van de Italiaan Giorgio Chiellini op het WK van 2014. „Ik ben gedoemd om toe te kijken”, reageert Suárez boos.

5 Outsiders ruiken hun kans, na een fraai WK in Brazilië.

Landen als Colombia en Chili maakten indruk op het wereldkampioenschap van 2014, maar beide werden uitgeschakeld door gastland Brazilië. Een jaar later zijn ze vol vertrouwen.

„Omdat het toernooi in eigen land is, voelt het alsof we met twaalf spelen”, zegt de Chileense aanvaller Alexis Sanchez. „Ik wil Chili naar de top van het voetbal brengen. Als ik fan was, zou ik een kaartje voor dit toernooi kopen. Dan kan ik een ster als Lionel Messi, een krijger als Arturo Vidal en natuurlijk ook mezelf zien.”

Zijn ploeggenoot bij Arsenal, David Ospina, verdedigt het doel bij Colombia. Dat land heeft met spelers als James Rodriguez, Jackson Martinez en Falcao ook enkele smaakmakers. „We kunnen niet om de momenten van Neymar en Messi heen”, zegt Ospina. „Maar ons grote doel is om te winnen. Wij zijn zeker niet slechter dan de andere teams, al zal het niet makkelijk worden.”