Levenslang voor hoge Chinese partijfunctionaris

Voor Chinese begrippen is de veroordeling tot levenslang van Zhou Yongkang (72) een betrekkelijk mild vonnis. Hij was tot eind 2012 een van de negen machtigste mannen van de Communistische Partij van China (CPC). Er zijn partijfunctionarissen voor minder geëxecuteerd dan het aannemen van 21 miljoen dollar aan steekpenningen en het lekken van staatsgeheimen. Zhou is volgens de Chinese historicus Zhang Lifan ontsnapt aan het vuurpeloton omdat hij als „gevallen keizer” van de Chinese staatsveiligheid alle geheimen van de CPC kent. „Zhou is in ruil voor een bekentenis en volledige medewerking gespaard en dat geldt ook voor zijn familie”, denkt Zhang Lifan. Zhou is de hoogste van de 270.000 partijfunctionarissen en staatsbedrijvenmanagers die in de afgelopen twee jaar zijn bestraft in het kader van president Xi Jinping’s campagne tegen corruptie. Tegen de wens van het Hooggerechtshof vond het proces in het diepste geheim plaats. Het vonnis kwam ook onverwacht. In een kort fragment op de staatstelevisie bekende Zhou schuld en diepe spijt. Vermagerd en met ongeverfd grijs haar – alle Chinese leiders verven hun haar gitzwart – zag hij er aanzienlijk minder imposant uit dan in de tijd dat hij deel uitmaakte van de top. De grote vraag in China is of partijleider Xi Jinping nog andere prominente partijfiguren aanpakt. BBC en CNN gingen op zwart toen Zhou’s misdrijven en de corruptie in de hoogste partijregionen werden besproken. Chinese mediaconsumenten vernemen door de censuur niets over Zhou’s rol in de machtsstrijd om het partijleiderschap in 2012. Zhou was de beschermheer van Bo Xilai, de partijsecretaris die ten val kwam nadat zijn vrouw een Britse zakenman had vermoord. Ook Bo werd wegens corruptie veroordeeld tot levenslang. Met de veroordeling van Zhou en Bo heeft Xi nu afgerekend met zijn belangrijkste tegenstanders in de machtsstrijd van destijds.