Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Bezetting Maagdenhuis en Bungehuis kostte 7 ton

Foto ANP / Evert Elzinga

De bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis kostte ongeveer 700.000 euro. Dat maakte de Universiteit van Amsterdam (UvA) vanmiddag bekend.

De bezetting van het Maagdenhuis kostte ten minste 505.000 euro. Dat bedrag kan nog verder oplopen, omdat nog niet alle rekeningen binnen zijn. De kosten voor de bezetting van het Bungehuis zijn 142.000 euro. Ook zijn er nog kosten gemaakt zoals de inzet van beveiliging bij debatten en demonstraties. Deze schadepost bedraagt 61.000 euro. De kosten worden niet verhaald op de bezetters.

“De gehele schadelast ten gevolge van de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis is als claim ingediend bij de verzekeraar en wordt op dit moment beoordeeld”, aldus de universiteit.

Het Bungehuis werd na twaalf dagen bezetting op 23 februari ontruimd door de ME. Nog diezelfde dag drongen de demonstranten van De Nieuwe Universiteit het Maagdenhuis binnen. Na zes weken bezetting kwam deze actie op 11 april ten einde.

Bezetting had effect

De onderhandelingen met het bestuur van de Universiteit van Amsterdam over meer democratie hebben effect gehad. Twee commissies zullen onderzoek gaan doen naar de bestuursstructuur en de financiële situatie van de UvA. De studenten zijn mede verantwoordelijk voor de samenstelling van de commissies, die hun adviezen voorleggen aan de academische gemeenschap. Met een tienpuntenplan wil de UvA de democratie versterken. De voornemens gaan over meer transparantie, instemmingsrecht en plaatsen in de universiteit voor debat.