Bardet wint op parcours waar ooit Merckx verloor

Op het parcours van de eerste Alpenetappe in de komende Tour de France heeft de Franse renner Romain Bardet gisteren de vijfde rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Hij bleef op de slotklim van Pra Loup de Amerikaan Tejay van Garderen en de Britse Tourfavoriet Chris Froome ruim een halve minuut voor.

Meer nog toonde Bardet, man van de streek, alvast waar straks in de Tour het gevaar schuilt: in de afdaling van de voorlaatste klim, de Col d’Allos. Vlak voor de top demarreerde de kopman van AG2R uit de voorste groep, om zichzelf daarna met doodsverachting over de smalle en bochtige wegen naar beneden te storten. Niemand kon hem op de slotklim meer inhalen.

In dezelfde afdaling tuimelde in 1975 een ploegleidersauto in het ravijn en zette Eddy Merckx alles op alles om alsnog zijn zesde Tourzege te behalen. Een dag eerder had hij een klap gekregen van een toeschouwer. Ondanks alles nam ‘de Kannibaal’ in de afzink van de Col d’Allos voorsprong op zijn Franse rivaal Bernard Thévenet. Maar op de slotklim moest hij zijn inspanningen bekopen. Thévenet nam het geel over en won dat jaar de Tour.

Meesterdaler Vincenzo Nibali hield zich gisteren in, en bleek op de slotklim naar Pra Loup niet zo sterk als concurrent Froome. Bauke Mollema kampte met een rugblessure, Wilco Kelderman werd achttiende op 1.42 minuut van Bardet. En iedereen weet: de afdaling van de Col d’Allos wordt straks een scherprechter in de Tour.