‘Australië koopt smokkelaars af’

Australië betaalt smokkelaars op zee om terug te keren. Indonesië is bezorgd, want ziet de vluchtelingen komen.

De Australische kustwacht heeft mensensmokkelaars geld betaald opdat ze de territoriale wateren van het land zouden verlaten. Dat melden Australische media. Premier Abbott ontkent de aantijgingen niet. Australië heeft „ongelooflijk creatieve” tactieken om bootvluchtelingen te weren, zei hij. „Wij hebben de mensenhandel een halt toegeroepen en wij zullen doen wat nodig is om te zorgen dat het zo blijft.”

Indonesië zegt „bezorgd” te zijn over de Australische aanpak. Bootvluchtelingen – vaak uit Iran, Afghanistan, Pakistan, Iran, Sri Lanka, Bangladesh en Birma – die er niet in slagen de zee over te steken, stranden vaak in Indonesië.

Een schip met 65 vluchtelingen dat nu leidt tot spanningen tussen Indonesië en Australië kwam vorige week aan land bij Rote, een Indonesisch eiland voor de kust van Timor. De lokale politie zei tegen de Australische zender ABC dat de bemanningsleden elk 5.000 Australische dollar (3.450 euro) kregen van de Australische grenspolitie als ze zouden omkeren. „Ik zag het geld met mijn eigen ogen. Dit is de eerste keer dat ik hoorde dat de Australische autoriteiten geld betalen aan bemanningsleden”, laat een lokale Indonesische politiecommandant weten aan persbureau AFP.

Australië voert een restrictief beleid. Geen vluchteling mag voet zetten op Australische bodem, is de mantra. Vluchtelingen die het toch proberen, worden naar detentiekampen in arme landen als Papoea-Nieuw-Guinea, Nauru en sinds kort Cambodja gebracht. Die landen krijgen in ruil daarvoor meer ontwikkelingshulp.

Australië duwt eveneens boten terug richting Indonesië. Zodra een boot met vluchtelingen de Australische wateren binnenvaart, sleept of begeleidt de kustwacht het schip terug naar internationale wateren. Soms neemt de Indonesische marine het stokje daarna over. Vorig jaar spoelden oranje reddingssloepen uit Australië aan op Indonesische stranden. Australië had toen vluchtelingen van hun zinkende schip gehaald, op een reddingssloep gezet en terug naar Indonesië gebracht.

Mensenrechtenorganisaties hebben scherpe kritiek op Australië. Canberra zou het vluchtelingenverdrag van de VN schenden door bootvluchtelingen niet de mogelijkheid om politiek asiel aan te vragen.