Amsterdam krijgt geprinte brug

Artist impression van een geprinte brug in wording.
Artist impression van een geprinte brug in wording. Foto MX3D

Over een gracht in het centrum van Amsterdam wordt in 2017 met behulp van 3D-technologie een acht tot twintig meter lange metalen voetgangersbrug geprint. Het bedrijf MX3D is gisteren in Amsterdam-Noord begonnens met de inrichting van een testlaboratorium. De gemeente Amsterdam maakt binnenkort de locatie van de brug bekend.

De brug zal worden ontworpen door Joris Laarman (35), ontwerper en medeoprichter van MX3D. Volgens hem hebben digitale fabricage en lokale productie de toekomst.

De afgelopen jaren werkten Laarman en zijn team aan de ontwikkeling van meer-assige industriële 3D-printers, waarmee metalen en hars kunnen worden geprint. In tegenstelling tot bestaande printers hoeven deze nieuwe printers volumes niet laagje voor laagje vanuit een plat vlak op te bouwen, maar kunnen zij vrijuit, van elke denkbare hoek, structuren printen.

Met zijn eerste 3D-robots printte Laarman designmeubelen, die in kleine oplages aan musea en verzamelaars werden verkocht.

De metalen brug wordt de eerste grootschalige test, zegt de ontwerper. „Daarmee kunnen we laten zien hoe 3D-printen eindelijk de wereld van grootschalige functionele objecten en duurzame materialen binnentreedt en tegelijkertijd een ongekende vormvrijheid mogelijk maakt.”

In de oude NSDM-werf in Amsterdam-Noord gaat het bedrijf met vier ingenieurs en drie robots binnenkort van start. Aan het project zijn meerdere grote partnersverbonden, waaronder het Amerikaanse technologiebedrijf Autodesk, wereldmarktleider op gebied van 3D-designsoftware, bouwbedrijf Heijmans en de TU Delft. In september gaat bij het lab een centrum open waar bezoekers de voortgang van het project kunnen volgen.

Volgens de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (economie, D66) loopt de hoofdstad voorop als het gaat om de ontwikkeling van 3D-technologie. Via haar woordvoerder laat zij weten dat de stad die reputatie met de geprinte brug wil bevestigen.