290 Euro voor populaire minibieb

NRC toetst wekelijks gemeentelijke subsidies. Vandaag: een boekenhuisje naast de voordeur voor het uitlenen van boeken aan kinderen en volwassenen in de wijk.

1 Wat is het plan?

Rotterdammer Esther van Zwienen wil een boekenhuisje kopen om voor haar huis aan de Orchideestraat in Hillegersberg neer te zetten. Daarin passen zo’n dertig boeken. Ze is van plan om ze elke twee maanden te wisselen. Maar als de boeken sneller geleend worden dan ze nu verwacht zet ze er vaker nieuwe boeken in.

2 Wat kost het?

De rekening die Van Zwienen ingediend heeft bij de gebiedscommissie van Hilligersberg-Schiebroek bedraagt 290 euro. Daarvan gaat 165 euro naar de aanschaf van het boekenkastje zelf. Dat is een blank houten huisje van een halve meter hoog. Het heeft een puntdak en een glazen deurtje waardoor je de ruggen van de boeken kunt zien. Er zit geen slot op. Dus iedereen kan een boek pakken en weer terugleggen als het uit is. Verder heeft ze 40 euro nodig om het huisje te schilderen en 15 euro om het met een ijzeren ketting vast te ketenen aan haar huis zodat het niet gestolen wordt. Dan heeft ze 20 euro nodig voor flyers om in de brievenbussen van de buren te gooien zodat ze weten dat er een nieuw boekenhuisje is. En 50 euro is nodig voor een speurtocht voor de kinderen in de buurt langs de boekenhuisjes in Hillegersberg.

3 Wat levert het op?

Het boekenhuisje dat Van Zwienen start, is het tiende in de wijk. De bedoeling is volgens Marijke Lammers – die het project eind 2013 begon – dat ze elkaar als buren leren kennen. Daarbij vindt ze dat lezen belangrijk is voor iedereen. Ze zegt dat het project werkt omdat haar buren spontaan boeken brengen voor de boekenhuisjes. „Soms vind ik plotseling een stapeltje voor de deur.” Dat is ook de ervaring van Van Zwienen. „Mijn buurvrouw zei meteen dat ze mee wilde doen. Ze rukte het aanvraagformulier voor de subsidie nog net niet uit mijn handen!”

4 Het oordeel

Volgens Lammers verslinden vooral kinderen het ene boek na het andere. „En als ze in het ene boekenhuisje geen nieuw boek zien, lopen ze snel naar het volgende.”

Maar ook volwassenen azen op de boeken in de minibiebs. „Mijn buurman zegt dat hij nog nooit zoveel gelezen heeft.”

Oordeel: De subsidie is uitstekend besteed.