WK vrouwenvoetbal: de bondscoach is onwennig en een WK-bal voor de show

Mandy van den Berg in gesprek met de pers.
Mandy van den Berg in gesprek met de pers. Foto ANP

Vannacht spelen de Nederlandse voetbalsters hun tweede wedstrijd op het WK vrouwenvoetbal, tegen China. NRC-redacteur Fabian van der Poll blogt vanuit Canada over de laatste ontwikkelingen. Vandaag: de (heel korte) persconferentie. “De hoofdrolspelers leken vooral opgelucht dat het erop zat.”

Aandachtig hadden Chinese journalisten woensdag geluisterd naar de Nederlands topscorer bij het vrouwenvoetbal. Aanvalster Manon Melis was met bondscoach Roger Reijners aangeschoven voor de persconferentie en zei over de opponent van vanavond op het WK: “China is een typisch Aziatisch land. Ze zijn goed georganiseerd en technisch vaardig.” Medespeelster Sherida Spitse nam ook plaats achter de microfoon “Ik ben het daarmee eens”, zei ze. “We gaan zien hoe het gaat.”

Na de ondervragingssessie stapte een onwetende Chinese verslaggever op zijn Nederlandse collega af. Of hij zojuist naar Lieke Martens had geluisterd? Vreemd keek hij op toen hij hoorde dat de maakster van Nederlands eerste WK-doelpunt in het hotel was achtergebleven. Martens bleek Melis.

Verward verliet hij een persconferentie die ergens een onbestemd gevoel had opgeroepen. Niemand die er echt wijzer van was geworden en de hoofdrolspelers leken vooral opgelucht dat het erop zat. Ook dit hoort bij een groot toernooi als het WK, maar voor het gros van de internationals blijft het wennen, om vanaf een tafel op een verhoging het woord te moeten voeren in een zaal vol buitenlandse journalisten.

wegduiken achter wk-bal

Het is alsof ze liever even willen wegduiken achter de officiële WK-bal op de tafel. Die wordt bij elke persconferentie zo gedraaid dat het logo van het merk perfect te zien is op de camera’s. Niet anders is het bij de vier flessen water en vier flessen blauwe sportdrank, die er niet staan om van te drinken.

In deze zeer officiële setting oogt bondscoach Roger Reijners al net zo onwennig. Toen hij acht jaar geleden nog trainer was van Fortuna Sittard voerde hij voornamelijk dialogen met verslaggevers van kranten uit zijn eigen Limburg. Nu zijn het Chinese en Amerikaanse verslaggevers die vragen om zijn visie. Hoe hij China gaat bestrijden? Welke speelster van de opponent een bedreiging vormt voor Nederland?

Manon Melis en Sherida Spitse bij de persconferentie.

Manon Melis en Sherida Spitse bij de persconferentie. Foto ANP / Jasper Ruhe

“China was een jonge, goed georganiseerde ploeg”, zei Reijners. Dat van de organisatie klopte: de nationale vrouwenploeg van China had liefst vijf maanden in trainingskamp gezeten voor dit WK, maar daarmee kon niet worden voorkomen dat de ploeg de openingswedstrijd van het WK zou verliezen door een curieuze beslissing van de scheidsrechter.

China kon daarom wel eens extra gedreven voor de dag komen, opperde de Chinese verslaggever op de eerste rij. Reijners knikte en concludeerde dat Nederland vol aan de bak zal moeten. Sherida Spitse: “Het wordt een pittig wedstrijdje. We moeten er niet te makkelijk over denken.”

Na deze persconferentie kwamen die van Canada en Nieuw-Zeeland. Daar duurde één antwoord bijna net zo lang als heel de persconferentie van Nederland.

Nederland-China, 23.45 uur, NPO3.