Wiebes: komende weken met oppositie praten over belastingen

Het kabinet gaat “de komende weken” met de oppositiepartijen om de tafel om te praten over hervorming van het belastingstelsel. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil de komende weken met de oppositiepartijen om de tafel.
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil de komende weken met de oppositiepartijen om de tafel. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet gaat “de komende weken” met de oppositiepartijen om de tafel om te praten over hervorming van het belastingstelsel. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wiebes zegt dat het voor het slagen van deze gesprekken “belangrijk” is dat de gesprekken “in vertrouwelijkheid” plaatsvinden. Volgens de staatssecretaris streeft het kabinet naar “breed draagvlak” bij wens om het belastingstelsel te hervormen. “Er kan pas sprake zijn van een belastingherziening als er voldoende steun is van meerdere partijen.”

Bij de oppositie bestaat sinds gisteren grote irritatie over de communicatie door de coalitiepartijen over de onderhandelingen over de belastinghervorming. VVD en PvdA spraken de afgelopen dagen intensief met elkaar om het eerst onderling eens te worden. Wiebes zei gistermiddag tegen journalisten dat er “op hoofdlijnen” een akkoord was gesloten tussen VVD en PvdA, maar VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei niet veel later dat het akkoord nog niet definitief is en dat er nog technische kwesties moeten worden uitgewerkt.

Slob: vraag is wie nog regie heeft in kabinet

Wiebes schreef de Kamer eerder vanmiddag “dicht bij overeenstemming” is, waarmee hij zijn woorden van gisteren leek af te zwakken. De oppositiepartijen beklaagden zich over de verwarring. ChristenUnie-leider Arie Slob noemde de gang van zaken ongelooflijk. Hij sprak grote twijfels uit “over de vraag of er nog iemand regie heeft in het kabinet”. Een voorstel van GroenLinks-leider Jesse Klaver om snel een Kamerdebat over de onduidelijkheid te houden, werd vanmiddag door de coalitiepartijen geblokkeerd.

Wat het akkoord op hoofdlijnen inhoudt weten we nog niet. Zijlstra benadrukte gisteren dat lastenverlichting voor zijn fractie op “één, twee en drie” staat. Voor de PvdA is de verlaging van lasten op arbeid het belangrijkste. De bedoeling is dat er door de hervorming 100.000 banen bij komen in tien jaar. Dat moet vooral komen door de lasten op arbeid te verlagen.

Breed draagvlak nodig voor hervorming

VVD en PvdA moeten er eerst samen uitkomen voordat ze naar de oppositie kunnen stappen. Aangezien de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, zal het kabinet voor het hervormen van het belastingstelsel de steun moeten vinden van D66, ChristenUnie en de SGP (de voormalige ‘constructieve oppositie’) en het CDA of GroenLinks. Zijlstra wees er gisteren op dat het plan van de coalitie mede is gebaseerd op de wensen van de oppositie en dat het niet zo is dat de coalitie verwacht dat de andere partijen bij het kruisje zullen tekenen.

Of het kabinet voldoende draagvlak kan vinden in de Eerste Kamer blijft een vraag, schrijven onze politiek redacteuren Tom-Jan Meeus en Philip de Witt Wijnen vanmiddag in NRC Handelsblad:

De opstelling van zowel Sybrand Buma (CDA) als Jesse Klaver (GroenLinks) maakt het onwaarschijnlijk dat één van deze leiders zich het risico van woedende belangengroepen op de hals wil halen. Daarbij komt dat in elk geval het CDA van plan is de kaarten zolang mogelijk tegen de borst te houden. Buma zegt nu al een paar jaar dat hij als oppositiepartij niet meedoet aan het voorkoken van beleid.