Economie

Wat is voor jou gunstiger, loondienst of zzp’en?

beeld NRCQ

Je doet je werk uitstekend en je baas is tevreden. Hij wil je graag houden. Alleen: je hebt al twee jaarcontracten gehad en - na 1 juli - mag je dan geen derde meer krijgen. Je werkgever mag je dan met de nieuwe flexwet alleen nog maar in vaste dienst nemen. En dat wil hij niet.

Wie geen zicht heeft op een vast contract, kan overwegen om hetzelfde werk als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp’er) of freelancer te doen. Dat is trouwens precies wat Asscher niet wil bereiken met de flexwet. Maar als je het wél zou doen, ga jij er dan op vooruit?

Eerst: dit ga je allemaal missen als zzp’er. Klik of tap op de NRC Q-buttons voor uitleg. Onder de afbeelding meer informatie over wat de overstap voor jou zou betekenen.

Hoe verdien je meer?

We gaan ervan uit dat je baas hetzelfde geld aan je wil blijven uitgeven voor hetzelfde werk. En dat hij het prima vindt als jij dat werk de komende jaren als zzp’er doet. En dat jij niet ineens je levensstijl wil veranderen: je wil nog steeds pensioen opbouwen, verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid, en vrij zijn met Kerst, bijvoorbeeld. Maar je zult daarnaast wel andere opdrachtgevers moeten zoeken.

Stel dat je nu in loondienst bent en jaarlijks bruto 30.000 euro verdient. Dan kost je je werkgever 27 procent meer: 38.049 euro. Maar zelf houd je daarvan maar ongeveer 60 procent over, 22.594 euro. Als diezelfde werkgever jou 38.049 euro betaalt, maar dan als zzp’er, houd je netto 75 procent over: 28.425 euro. Hieronder zie je hoe dat voor andere inkomens zit.

Waar zit dat verschil in? Je baas betaalt nogal wat direct aan je pensioenfonds en aan de staat. En jij bouwt intussen recht op een ww-uitkering en arbeidsongeschiktheidsuitkering op en meestal een aanvullend pensioen. Maar als jij hetzelfde wil blijven leven, zul jij die laatste twee kostenposten zelf ook hebben. Voor werkloze maanden zul je moeten sparen.

Toch houd je ook dan nog als zelfstandige meer over. Je inkomstenbelasting als zzp’er is een stuk lager: je hebt recht op zelfstandigenaftrek (7.280 euro), de MKB-winstvrijstelling (4.308 euro) en drie jaar lang de startersaftrek (2.123 euro).

Wat moet je als zzp’er voor uurloon rekenen?

Terwijl je baas hetzelfde geld kwijt is, houd jij als zzp’er dus meer over. Maar hoeveel zou je hem dan per uur moeten laten betalen?

Je kunt om te beginnen berekenen wat je in loondienst per uur verdient. Bij een brutojaarsalaris van 30.000 euro (inclusief 8 procent vakantietoeslag en dertiende maand) is dat 12,24 euro per uur. Maar dan ben je er niet. Gemiddeld zijn werknemers maar 85 procent van de 261 weekdagen daadwerkelijk op hun werk: ze zijn tien dagen ziek, hebben acht betaalde feestdagen en twintig betaalde vakantiedagen. Tel er maar 15 procent bij op dus.

Maar je moet méér meerekenen: alle extra’s die je als zzp’er wel doet, maar niet kunt declareren. Je boekhouding bijhouden, acquisitie, mislukte opdrachten opvangen, ideeën bedenken. Belangenvereniging PZO-ZZP raadt daarom aan om het bedrag wat je in loondienst per uur verdient te verdubbelen. Dan zit je op 24,48 euro (exclusief btw) voor bruto 30.000.

Maar breek je je been, word je zwanger of heb je toch minder opdrachten dan je hoopte? Dat heb je dan nog niet opgevangen. Dus wil je echt meer overhouden als zzp’er, zoals in de cijfers van het Ministerie van Financiën? Dan zal je al die risico’s moeten doorrekenen in een hoger tarief.