Het einde van FIFA-woordvoerder Walter di Gregorio. Door ’n grap op tv?

YouTube / Schweizer Radio und Fernsehen

Nóg iemand weg bij de FIFA: de woordvoerder, Walter di Gregorio. De FIFA gaf geen reden voor zijn vertrek, maar de timing is toevallig: Di Gregorio heeft maandag in de wekelijkse Zwitserse tv- en radioshow Schawinski een scherpe grap gemaakt over het bestuursorgaan van de FIFA. Was het de druppel?

Di Gregorio was sinds september 2011 woordvoerder van de FIFA en was de rechterhand van president Sepp Blatter. Die werd bij de verkiezingen van eind mei herkozen als president van de FIFA tijdens een crisis door arrestaties en invallen van de Zwitserse justitie. Vier dagen later maakte Blatter onverwacht bekend terug te treden, na zeventien jaar op zijn post.

Di Gregorio had de taak de persconferentie na de arrestaties te leiden. Hij noemde de crisis “goed” voor de voetbalbond. “Niet goed in termen van imago of reputatie, maar het opruimen, dat is goed. Het is geen mooie dag, maar wel een goede dag. Het proces gaat door, we kijken ernaar uit.”

Maandag maakte hij de grap.

“De FIFA-voorzitter Sepp Blatter, de secretaris-generaal en het hoofd communicatie zitten in een auto. Wie rijdt er? De politie.”

De uitzending waarin Di Gregorio (met uitgestreken gezicht) de grap maakt. Kijk ‘m vanaf minuut 32.

Nieuwe verkiezingen

Sepp Blatter blijft in functie tot de volgende voorzitter verkozen is. Dat kan nog wel even duren, want naast dat de FIFA momenteel belangrijkere zaken aan het hoofd heeft, dienen kandidaten ook minimaal vier maanden de tijd te krijgen om campagne te voeren. Naar verwachting zal de verkiezing pas tussen december dit jaar en maart 2016 plaatsvinden. Het Europees Parlement vroeg Blatter vandaag onmiddellijk af te treden.

Het dagelijkse bestuur van de wereldvoetbalbond komt op 20 juli bijeen om de exacte datum te bepalen voor het congres waarop de opvolger van de aftredende voorzitter Sepp Blatter wordt gekozen, meldt persdienst ANP. Een potentiële opvolger is de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, die het in de verkiezing van eind mei aflegde tegen Blatter.