Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Voor het eerst in 25 jaar wint een vrouwenboot in Volvo Ocean Race

Het schip van Team SCA in actie tijdens de achtste etappe van de Volvo Ocean Race.
Het schip van Team SCA in actie tijdens de achtste etappe van de Volvo Ocean Race. Foto EPA / Tiago Petinga

Na zeven etappes in de achterhoede heeft de vrouwenboot van Team SCA vandaag de achtste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot met aan het roer de Nederlandse Carolijn Brouwer levert daarmee een bijzondere prestatie. De laatste keer dat een volledig vrouwelijk team een etappe in de prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld won was in 1990.

De roze boot van Team SCA nam al vroeg in de tocht van Lissabon naar Lorient de leiding en stond die vervolgens niet meer af. De etappe van 647 mijl (1041 kilometer) kostte het elfkoppige team 3 dagen, 13 uur, 11 minuten en 11 seconden. Nummer twee, Team Vestas, kwam bijna 50 minuten later aan.

Vrouwenboot is bijzonderheid

Met die overwinning schrijven de vrouwen van Team SCA geschiedenis in een wedstrijd die al jarenlang het domein is van mannen. De laatste keer dat er überhaupt een vrouw meedeed aan de Volvo Ocean Race was in 2005-2006. Toen was de Australische Adrienne Cahalan navigator aan boord van de Brasil I.

Een volledig vrouwelijk team is dus helemaal een bijzonderheid in de zeilwedstrijd. De laatste keer dat dat voorkwam was in 2001-2002: Team Amer Sports uit Finland. Die deelname bleek achteraf vooral een publiciteitsstunt, omdat het team de vrouwenboot gebruikte als back-up voor het ‘eerste jacht.’

Mannen willen geen vrouwen aan boord

Dat vrouwen nog altijd nauwelijks meedoen in de Volvo Ocean Race komt volgens onze sportverslaggever Rob Schoof onder meer omdat mannen geen vrouwen aan boord willen, zo schreef hij vorig jaar. (€) De vrouwenboot moet nu concurreren “met zeerotten als Bouwe Bekking, veteraan van zes Ocean Races”:

“Die zei onlangs dat het vrouwenteam de voorsprong in de voorbereiding op de vier mannenboten goed kan gebruiken. ‘Ik word daar alleen maar sterker van’, zegt Brouwer. ‘Des te mooier als wij hem straks de hand kunnen schudden als wij voor hem zijn geëindigd.’”

Dat de vrouwenboot de korte etappe naar Lorient wint, komt enigszins als een verrassing. Tot dusver kwam Team SCA namelijk niet verder dan een vijfde plaats en is staat het team zesde van de zeven in het algemeen klassement. Voorafgaand aan de achtste etappe noemde stuurvrouw Brouwer die prestatie tegenover de NOS teleurstellend:

“Misschien had ik persoonlijk te hoge verwachtingen. Ik had stiekem gehoopt dat anderhalf jaar voorbereiding het gebrek aan ervaring dat wij vrouwen hebben meer zou compenseren. We hebben alles gedaan wat we konden doen.”

‘Alles viel op zijn plaats’

In de etappe van vandaag verliep alles echter nagenoeg perfect, aldus stuurvrouw Brouwer. Ze zei daarover tegen persbureau ANP:

“Het is voor mij nog moeilijk te beschrijven. Ik denk dat hier alles op zijn plaats is gevallen. In deze etappe kwam al het goeds naar boven.”

De achtste en laatst etappe van de Volvo Ocean Race begint dinsdag en voert via Scheveningen naar de Zweedse stad Göteborg. De eindoverwinning staat dan al niet meer op het spel: na de zevende etappe is Abu Dhabi Ocean Racing al niet meer te achterhalen door nummer twee, de Nederlandse boot van Team Brunel.

Lees ook dit weekeinde in NRC Handelsblad de special over de Volvo Ocean Race.