Eerste zege voor vrouwen in 25 jaar

Foto Ainhoa Sanchez /Volvo Ocean Race

. De vrouwenboot van het Zweedse SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, heeft vanochtend vroeg de achtste etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen, van Lissabon naar Lorient. Het jacht bereikte de Franse haven met een comfortabele voorsprong van ruim drie kwartier op Vestas Wind, dat na een langdurige reparatie voor het eerst weer meedeed. Eind november crashte de Deense boot met navigator Wouter Verbraak in de Indische Oceaan op een rif. Verbraak werd daarna vervangen.

Abu Dhabi Ocean Racing, met de Britse schipper Ian Walker, werd derde in Lorient. Daardoor is de boot in de slotetappe naar Göteborg - via Scheveningen - in het klassement niet meer te achterhalen door de concurrentie. Het Nederlandse Team Brunel, dat vanochtend als vijfde finishte, bezet de tweede plaats in dat klassement.

De zege van SCA, met de Britse schipper Sam Davies, is de eerste van een vrouwenboot in de oceaanrace sinds 1990. Toen won het Britse jacht Maiden met schipper Tracy Edwards twee etappes. „Dit is een beloning voor het harde werk dat we twee jaar hebben verricht”, zei Davies. „Dit is zo belangrijk voor ons. We hebben een berg moeten beklimmen om dit te bereiken. Ik ben trots op de manier waarop we hebben gezeild.” (NRC)